Од Три листа дувана остала само успомена

М. Љ. ПОПОВИЋ

уторак, 23. 08. 2016. у 22:15

Од Три листа дувана остала само успомена

Радови су стали због несташице новца

На углу Кнеза Милоша и Булевара краља Александра, већ девет година тавори незавршена зграда. Здање требало да буде пословни центар од 8.000 квадрата

ЗАМИШЛјЕНА као модеран пословни објекат, зграда "Три листа дувана" већ девет година тавори недовршена! Први закупци требало је, како је најављивано, да се уселе 2010. године, али из компаније "МПЦ холдинг", која је власник здања, кажу да се ради на развоју објеката и да је у току сређивање административних послова.

Позиција на којој се налази амбициозно дизајнирана зграда "Три листа дувана" једна је од најатрактивнијих у престоници. Ово здање, високо осам спратова, спаја две најважније саобраћајнице у центру - Булевар краља Александра и Улицу кнеза Милоша, а висином доминира над Пионирским парком.

Радови на изградњи пословнице почели су 2007. године, али се са њима стало када је објекат озидан. У компанији "МПЦ холдинг" нисмо добили одговор на питање шта је омело даљу изградњу и какви су им планови.

Својевремно су из овог предузећа говорили да су радови успорили због недостатка новца, али да ће објекат сигурно бити завршен. План је био да се објекат од 8.000 квадратних метара издаје у закуп фирмама, а да цена буде од десет до 16 евра по квадратном метру.

Иначе, зграда на углу Булевара краља Александра и Кнеза Милоша некад је била култна престоничка кафана "Три листа дувана". Она је срушена 1991. године, јер је на том месту планирана изградња хотела "Хилтон". Пошто је та замисао пропала, неколико година је ова парцела служила као паркинг.

Ту није био крај мењању планова за ову луксузну локацију. Компанија "Хипо Алпе Адрија група" купила је земљиште од Града Београда, и обновила идеју о луксузном хотелу, али је недуго затим простор продала "МПЦ холдингу".


ПРВИ ТЕЛЕФОНСКИ ПОЗИВ

ИЗ КАФАНЕ "Три листа дувана", на првом спрату, 1883. године обављен је први телефонски разговор у Србији. Министар војни Теша Николић био је крај телефона одакле је разговарао са инжињеријским капетаном Костом Радосављевићем. Саговорник је телефонирао из некадашње инжињеријске касарне на Палилули, где се данас налази Рударско-геолошки факултет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Kole

24.08.2016. 17:33

Ovom rugobom od zgrade su upropastili jednu od najbitnijih lokacija u gradu. Rugoba. Preko puta Skupstine i fantasticne zgrade Poste, preko puta takvih bisera, ovakav pod-prosek od zgrade.

miša

20.12.2016. 12:36

Ima jedna divna Arsenova (slučajno - ekavska) ... Dva prijatelja. Tu se spominju Tri lista duvana. Izgleda da o tome više znamo mi koji smo Beograd jedva omirisali.