СВАКЕ године у престоници никне неколико стотина дивљих депонија! Несавесни грађани где год стигну одлажу шут, грађевински материјал, стари намештај, остарелу технику... Највише отпада има на прилазима престоници - поред Зрењанинског и Сурчинског пута, Ибарске магистрале, Бежанијског гробља, али све чешће и у самом градском језгру.

Када је у априлу почела велика акција чишћења града, било је пријављено око 500 дивљих депонија широм престонице. Претходна три месеца комуналци су уклонили око 130 нелегалних депонија. Нова сметлишта, међутим, ничу готово преко ноћи. Чим се једнo уклони и очисти, наредног дана на истом месту осване новo.

- Највећи проблем у настајању депонија је несавесно понашање суграђана и криминално деловање неких предузећа која користе одређене локације да би заобишла плаћање правилног збрињавања и третмана отпада - каже за "Новости", Дарко Главаш, директор "Беоком" сервиса.

- Због тога планирамо да у сарадњи са Секретаријатом за инспекцијске послове, комуналном полицијом и полицијом ускоро покренемо акцију упозоравања оних које смо већ затекли у избацивању смећа где то није дозвољено, а затим и строгог кажњавања.

Једна од "црних" тачака на мапи сметлишта у Београду је и Булевар маршала Толбухина, некадашња Улица Гоце Делчева. Наиме, киосци брзе хране, којих има на десетине, свакодневно остављају толико ђубрета поред контејнера да комуналци четири пута дневно морају да обилазе овај реон.

Наш саговорник истиче да су одређени грађани и фирме све "креативнији" у одлагању смећа.

- Последњих месеци је све учесталије "ноћно" бацање великих количина смећа и то, рецимо, грађевинског материјала око градских пијаца - каже Главаш. - Продавци ујутру затичу депоније, не само око тржница, него и око својих тезги, јер неко преко ограде баци ђубре у простор пијаца, који је током ноћи затворен.

Дивље депоније, кажу у "Беоком" сервису у великом броју ничу и у насељима у којима се доста гради. Тако се, на пример, често дешава да се сметлишта појаве на зеленим површинама у Котежу, Крњачи, Миријеву, Бежанијског коси и Борчи.

ИНСПЕКТОРИ ОБИЛАЗЕ ЛОКАЛЕ

Секретаријат за инспекцијске послове покренуо је, јуче, акцију против неправилног коришћења контејнера и рециклажних острва. Инспектори ће, наиме, убудуће упозоравати маркете, месаре и угоститељске објекти да се отпад органског порекла не може одлагати у посуде за кућно смеће. Ова акција ће се изводити у асистенцију Комуналне полиције и присуство екипа ЈКП "Градска чистоћа".

ЗАТРПАЛИ КОНТЕЈНЕРЕ КАРТОНОМ

Осим грађана и многе компаније су несавесне када је у питању одлагање смећа. Директор "Беоком" сервиса Дарко Главаш каже да је пре неколико недеља једно трговинско предузеће дословно натрпало подземне контејнере картоном, иако ЈКП "Градска чистоћа", картонски материјал односи потпуно бесплатно.