ДРУШТВЕНЕ мреже узбуркала је ових дана фотографија поларног медведа из Зоолошког врта у Београду, који живи, како тврде њени аутори, у веома лошим условима. То је покренуло многобројна удружења и љубитеље животиња да петицијом изразе незадовољство против изградње пингвинаријума, а да се тај новац уложи у побољшање услова животиња у овом врту.

Организација "Линк плус" поднела је јуче захтев Градској управи да се обустави планирана изградња пингвинаријума у Зоолошком врту. Они наводе да би довођење ових животиња у поднебље ком не припадају довело до њихове незамисливе патње у заточеништву. Један од разлога су лоши услови поларног медведа, које су овом удружењу пријавили туристи пославши им снимке.

- Већ две особе пожалиле су се и послале фотографију измучене животиње. Захтевамо да се среди стање у Зоо-врту и спречи неконтролисано размножавање животиња, као и да се кавези са вуковима доведу у ред - каже Наташа Вукмировић из удружења "Линк плус".

Поједини студенти Биолошког факултета најавили су и протест против изградње пингвинаријума са захтевом да се тај новац уложи у обезбеђивање бољих услова животињама. Скуп је заказан за 6. август испред "Врта добре наде".

Из Зоолошког врта објаснили су да је медвед стар 30 година, да није млад, али да је у добром стању и да сваког јутра плива и једе. Из ове установе тврде да се цео врт чисти сваког јутра, а уређивање кавеза с вуковима, један је од примарних планова за будућност.


ПРОЈЕКАТ КОШТА 250.000 ЕВРА

Градоначелник Синиша Мали, на јубиларном рођендану врта 12. јула, најавио је да ће град у изградњу новог пингвинаријума уложити 250.000 евра. Он је нагласио да је то жеља Београђана који су се изјаснили анкетирањем.