Због смрада нико не отвара прозоре

С. Б. Милошевић

понедељак, 06. 06. 2016. у 23:59

Због смрада нико не отвара прозоре

Бачени отпад у рукавцу реке ,Фото А.Стевановић

Житељи дела Карабурме и Вишњичке бање огорчени због нагомиланог ђубрета у рукавцу Дунава. Комшије у шали кажу да и комарци избегавају овај део Палилуле

КАД се спусти ниво воде у рукавцу Дунава и дуне северозападни ветар, несносан смрад гуши добар део Вишњичке бање и Карабурме. Миријевски поток и сва канализација која се деценијама испушта у овај део Дунава, чине живот немогућим становницима овог дела Палилуле. И док град годинама не решава овај еколошки проблем, тоне свакојаког отпада, плутају наоколо. Осим канализације, Дунав је последњих месеци затрпаван и земљом са градилишта где ниче нови тржни центар "Белгрејд плаза".

- Не знам коме је пало напамет да земљу избацује овде! - прича Бранко Грубјешић, потпредседник удружења за спорт и рекреацију на води "Карабурма", један од власника брода који је усидрен у малој марини која се налази на Дунавцу. - Да су то урадили од шпица, било би у реду, јер по неким плановима за санацију овог дела реке, Дунавац би требало да се затрпа све до Миријевског потока. Они су сада засули земљу седам метара у висину и спречили да се река, када се подигне водостај, прелије и свежа вода уђе у рукавац.

Из удружења наводе да су звали комуналну инспекцију, писали пријаве, али нико није реаговао. Још је већи проблем тај што су камиони затрпали и "канал" између Парадајз острва и Аде Хује, којим је вода улазила у овај "залив" и тако га барем мало чистила од нагомиланог смећа.

- Ово овде је септичка јама! - наводи Адам Ћорче.

- Измет је свуда. Овде се ни комарци више не легу, јер не могу да опстану! Више од 40 година сам на реци и никада нисам видео никога да се овде окупао. Пре десетак и више година, овде је случајно једна девојка упала у воду. Месец дана је била у болници. Зато се ми и шалимо, да не вадимо никога ко падне у реку, јер не можемо после да га дезинфикујемо.

ГЛАВОБОЉЕ ЧИНИ се пак да су староседеоци Вишњичке бање огуглали на смрад у ваздуху, који се шири целом Карабурмом. Ипак, они који им долазе у госте не могу да га поднесу. Непријатан мирис је толико опор, да их одмах заболи глава, гребе их грло и имају мучнину. Смрад улази у сваку пору и остаје у стварима дуго након одласка.

Права је агонија и стајати у близини воде. Непријатан мирис се осећа у деловима Вишњичке бање, а најтеже је онима који живе тик до реке, у Вишњичкој улици и Маршала Тита.

- Не знам да ли више смрди пред кишу или лети, предвече. Смрад нам се враћа и кроз судоперу! - прича Јелена Стефановић. - Џаба што ми је кућа баш до реке, кад од смрада и прљавштине не могу ни да изађем на воду. Ђубре је свуда. Само се баца, а нико не чисти. Више и не памтим када је вода била друге боје, до сиве. Ниједна од кућа у овом делу није прикључена на канализациону мрежу, иако годинама молимо надлежне да се то уради.

РЕАГОВАЛА ВОДНА ИНСПЕКЦИЈА

ДОК је трајало недозвољено депоновање земље на Аду Хују, "Плаза центри Србије" оградили су се од активности извођача радова, фирме "Новкол", која је била задужена за прибављање дозвола за одвожење земљишта. Ипак, компанија "Новкол" је као подизвођача радова ангажовала фирму "Владо баумашинен", чији су камиони затечени у насипању обала. Из секретаријата за инспекцијске послове и тада су тврдили да је Водна инспекција забранила одлагање земље у овај рукавац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Драган

07.06.2016. 06:34

Каква срамота за све који су дали свој допринос у загађивања рукавца!На нашу жалост, свест појединих грађана је на толико ниском нивоу да треба да се надживи једна цела генерација да се направи помак!Људи су масовно градили куће без дозвола и инфраструктуре односно канализације и сада се жале а ови екипа која је камионима довозила земљу и затрпавала Дунавац то је тек посебна прича!невероватно неодговорно понашање појединаца и друштва у целини!!?Срам да нас све скупа буде!Чист примитивизам!!!

muljator

07.06.2016. 09:22

e pa eto stasu demokrate rdile i uradile za 20 godina vladavine u opstini palilula i ocemu vise da pricamo

More

18.06.2016. 18:12

@muljator - BLA, BLA, BLA.... pa zasto tvoji napredni nista ne ucine da to isprave, je li bre?! Samo umete da prebacujete krivicu na drugoga. "Zuti, zuti, prrrdd...", JAKU MI VAJDU IMAMO OD TOGA!

Djura

07.06.2016. 10:08

Postaviti dve cevi iz Dunava kao na Adi iz Save i pustati svezu vodu da procisti rukavac. Jel to toliko tesko, skupo, nemoguce, nelogicno, glupo sta vec?!