Гмизавци у близини ОШ Павле Савић у Миријеву: У школу иду чак и змије

Е. Б. Р.

07. 05. 2016. у 19:45

У близини школе је шума и змије су уобичајена појава - каже Невенка Јовић, заменица директора ОШ "Павле Савић"

Гмизавци у близини ОШ Павле Савић у Миријеву: У школу иду чак и змије

Фото: "Фејсбук"

СЛИКА змије у близини улазних врата ОШ "Павле Савић" у Миријеву, коју су фотографисали ученици, осванула је јуче на друштвеним мрежама. Уплашени родитељи јавили су се и редакцији "Новости", а, према њиховим речима, није редак случај да се гмизавци појаве у близини ове установе.

Према речима Драгана Јелића, који се јавио редакцији "Новости", змије су се појављивале и претходних година, и то у ходницима школе и фискултурној сали.

- Проблем је првенствено у плацу који се налази између школе и Улице Рудија Чајавеца. Зарастао је у коров, а једно време је служио за одлагање отпада, па су се змије ту накотиле - објашњава Јелић.

Из школе "Павле Савић" наводе да нема разлога за бригу, те да су деца навикла на сусрете са змијама, па су се у овом случају више уплашили родитељи него малишани.

ПЛАЦ ПРОБЛЕМАТИЧНА површина која је зарасла у траву и коров у близини школе једним делом је у приватном власништву, те надлежне службе немају права да рашчишћавају тај простор, тврде из школе "Павле Савић".

У близини школе је шума и змије су уобичајена појава - каже Невенка Јовић, заменица директора ОШ "Павле Савић".

- Сваког пролећа се сусрећемо са истом појавом, те змије нису опасне, али ипак деци на часовима причамо о њима и упозоравамо како да се понашају ако налете на њих. Змију коју су деца усликала обезбеђење је ухватило и вратило у природу.

Из школе тврде да са Зоохигијеном имају добру сарадњу и да запослени у овој служби често обилазе ову образовну установу. Међутим, и особље је добро обучено те знају како да поступају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Zemunac

07.05.2016. 21:10

Neradi se o zmijama, nego o Blavorima ! inace oni su skroz bezopasni, a veoma korisni. zivim pored skole i cesto ih vidjam.raspitajte se malo vise.

Dragojlo

07.05.2016. 21:43

@Zemunac - Ma pobogu covece sta vam je Blavor??Gde samo nadjete te nazive,citam novine i susrecem se recima za koje nisam nikad cuo!!!

zaliv.co

07.05.2016. 22:53

@Zemunac - "Blavor" nije otrovan, isto kao Belouske ili Smukovi...reklo bi se da ste neupuceni jer je "Blavor" postoji, covek vam lepo kaze

Zemunac

07.05.2016. 22:53

@Zemunac - Dragojlo,izgleda da si bezao sa casova biologije u osnovnoj.Blavor je zmijoliki guster, odnosno guster cije su noge toliko zakrzljale da se skoro i nevide. raste nesto preko 1 metar.

Stari Beograđanin

08.05.2016. 15:45

@Zemunac - Dragojlo, blavor je zmijoliki gušter koji može da poraste i do jednog metra. Živi u južnim predelima Balkana pa i u Srbiji. Žuto-mrke je boje i potpuno bezopasan jer je neotrovan i hrani se insektima, miševima, gušterima pa i manjim zmijma. Znači, ime nje izmišljeno, blavor zaista postoji! Nažalost, ljudi ga iz neznanja i nepotrebnog straha ubijaju jer ga zamenjuju sa zmijama što je za ekologiju zaista velika šteta. Inače, u Srbiji, kao i EU zemljama, zabranjeno je ubijanje zmija i otrovnica.

mm

07.05.2016. 22:29

deca se ne plase, niko nije povredjen, svi znaju da su bezopasne, svi znaju sta treba da rade, sve u svemu - deca ce jos nesto i nauciti u toj skoli

zaliv.co

07.05.2016. 22:49

Vecina tih zmija nisu cak ni otrovnice, a i da jesu otrovnice obicno ne ujedaju dok je ne dodirnete ili pridjete toliko da se oseca ugrozenom.Naravno da je bolje da ih nema u skoli, ali ovo je prilika da deca nauce nesto a ne da se unosi panika. "Uplašeni roditelji " ??? Pobogu pa nisu krokodili u skoli, mislim hahahha

Marija Vasic

08.05.2016. 02:18

Blavori su veoma korisni jer unistavaju stetocine: bubasvabe, bubaruse, I ostale stetne insekte. Da ih nema, insekti bi se ekstremno namnozili. U vecini zemalja ove zmije I gusteri su zakonom zadticeni.

Зограф

09.05.2016. 23:34

Ово на слици је смук и није опасан. Што се блавора тиче то јесте змијолики гуштер али он не живи у Србији већ у топлијим приморским деловима балкана.