Косанчићев венац склониште миграната

С. Б. М.

04. 05. 2016. у 22:28

Косанчићев венац склониште миграната

Комшије су се често жалиле на избеглице / Фото В. Данилов

Избеглице са Блиског истока користе напуштене зграде у центру града, а у једној од њих изгорео кров. Радови на реконструкцији Косанчићевог венца требало би да почну у скорије време, а уместо бараке биће ту Градска галерија

ИЗБЕГЛИЦЕ са Блиског истока, ни после пожара који је у понедељак увече избио у "ничијој" бараци на Косанчићевом венцу где су боравиле, нису заувек напустиле тај објекат. Репортери "Новости" дан после инцидента обишли су оштећену бараку у којој није било људи, али су по собама затекли ћебиће, гардеробу, пасте за зубе и остатке хране. Значи, мигранти су се само привремено "иселили".

- Стару зграду су пре насељавали бескућници, а сада су је "открили" мигранти. Претпостављам да је до пожара дошло када су избеглице запалиле ватру у једној од просторија бараке у покушају да се угреју - каже један од станара старог дела Београда.

Када је ватра букнула, у њој се налазило неколико особа, које су успеле да изађу из запаљеног објекта. Ватрогасци су из пожара спасли двадесетседмогодишњег Авганистанца, који је због гушења угљен-моноксидом превезен на ВМА. Иако су житељи овог краја, како тврде, неколико пута пријављивали да се у бараци окупљају мигранти, нико од надлежних није реаговао.

Ова зграда, изграђена још педесетих година 20. века, ускоро би требало да буде срушена. Радови на реконструкцији Косанчићевог венца требало би да почну у скорије време, а предвиђено је да ће на месту ове бараке нићи Градска галерија.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације