СУГРАЂАНИ са Новог Београда имаће прилику да "скокну" до престоничке тврђаве - жичаром! Градски менаџер Горан Весић најавио је јуче да град има у плану, да уз помоћ Владе Србије, на овај начин споји Ушће и Калемегдан. До тада, надлежни ће, према усвојеном пројекту, Калемегдан повезати са Бетон халом и то јединственим мостом чија је изградња предвиђена ове године.

Градски челници верују да превоз "на висини" преко Саве може да привуче и странце.

- То може да буде атракција која ће повећати број туриста - рекао је Весић. - Калемегдан је важан и убудуће ћемо више радити на уређењу свих његових делова, попут павиљона Цвијета Зузорић који је у веома лошем стању, да би био оно што треба, понос Београда.

Надлежни још нису прецизирали период када ће ова замисао бити преточена у дело, али је најављена градња моста на Калемегдану ове године. Ова грађевина протезаће се са високих зидина до реке односно Бетон хале. Овај историјски део престонице добиће и уређене пешачке стазе. У току су радови на њиховом санирању у парку Мали Калемегдан.

- У наредном периоду нас очекује још низ пројеката као што је уређење малог степеништа код француске амбасаде, великог степеништа код Алеје хероја, као и Сахат капија - рекао је Петар Андријашевић, директор "Београдске тврђаве".

КОШУТЊАК, АДА, ПА БЛОК 44

Пројекат градње још једне жичаре најављен је прошле године. Ипак, он још није угледао светлост дана, а ова жичара би требало у будућности да превози путнике од Кошутњака, преко Аде Циганлије до Блока 44.