Принцеза Сиси пресекла врпцу

И. Прековић

26. 03. 2016. у 22:31

Нову туристичко-наутичку сезону у престоници отворио аустријски крузер са сто путника, а укупно закупљено 530 везова

Принцеза Сиси пресекла врпцу

Фото Н. Скендерија

НОву туристичко-наутичку сезону у престоници отворио аустријски крузер са сто путника, а укупно закупљено 530 везова. Очекује се више од 70.000 туриста са река, уколико не буде отказивања

САВСКО пристаниште, окупано сунцем, али и осмесима девојака и младића у народним ношњама дочекали су прве туристе са река. Туристичко-наутичку сезону отворио је крузер "Принцеза Сиси" са 100 туриста из Аустрије. Тако су својим прамцем "пресекли" врпцу за више од 70.000 гостију, колико се очекује да ће пристићи са већ закупљених 530 везова.

Традиционално послужење није заобишло ни махом пристигле Бечлије - послуживши се погачом и сољу, уз чашицу шљивовице, одушевљено су гледали коло "Играле се делије". Камере и фото-апарати бележили су сваки поклик плесача и певача, поздрављајући кореографију из фолклора пљеском.

- Диван дочек за нас који смо први пут овде - каже нам једна од путница из Аустрије. - Чула сам лепе ствари и радујем се што сам овде.

За то се и побринула Романа Тихи, вођа туре аустријског оператера "Клуг туристик", који је овом пловидбом крстио потпуно нови речни крузер.

ДЕСЕТ ОДУСТАЈАЊА ПОСЛЕ БРИСЕЛА ИАКО су већ резервисани везови, стрепи се како ће се показати ова сезона на рекама престонице. Наиме, како незванично сазнајемо, због терористичког напада који је недавно задесио Брисел, чак десет најављених долазака у пристаниште је отказано.

- Многи наши гости су везани за Србију како пословним контактима, тако и пријатељима и жељно ишчекују сусрет који су уговорили баш овом приликом - објашњава Тихи. - Ипак, већина су први пут овде, због чега сам им рекла да отворе видике, оставе можда неке предрасуде и уживају, јер верујем да хоће. Интересовање је велико за целу туру Дунавом, али и за Београд.

Од пристаништа, туристи, углавном старији од 60 година, отиснули су се и ка најзнаменитијим објекатима града, као што су Калемегдан и Музеј 25. мај.

Иако ће се придружити многима који су до сада понели најбоље утиске о Београду са реке, такође ће указати и на недостатке. Управо о томе брине Сектор за статистику при Секретаријату за управу града, који већ девет година обрађује податке анкетираних гостију.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ја мислим

18.04.2016. 21:58

Могао би Град да уложи у проширење и уређење присаништа. И уклони оно ружно ђубро које је дошло Савом и закачило се за бродове на везу.