Погледајте: Лабуд спасен у Борчи! (ВИДЕО)

К. Малешевић

23. 03. 2016. у 13:22

У двориште породичне куће поред дунава долетела законом заштићена повређена птица. Нико није хтео да збрине животињу, а проблем решио Жељко С. из Панчева

Погледајте: Лабуд спасен у Борчи! (ВИДЕО)

Бела птица је ударила у зид куће и остала у дворишту Фото А. Станковић

НИСУ стигле роде, али јесте лабуд! Незвани гост слетео је у утораку двориште породичне куће у Борчи, надомак Дунава. Схвативши да је велика бела птица повређена и да не може да одлети, затечени домаћини затражили су помоћ надлежних институција. Одговор јединствен - нико није надлежан за ову, иначе заштићену, врсту птица! Коначно, спас му је пружио познати панчевачки удомљивач животиња Жељко С. који је о личном трошку дошао и транспортовао птицу у резерват на Палићу.

Права драма са узнемиреним лабудом одиграла се у дворишту породичне куће на левој обали Дунава.

- Нешто после поноћи из сна ме је тргао звук јаког ударца у зид куће. Пробудила сам се и када сам видела да се лустер тресе помислила сам да је земљотрес. Изашла сам напоље и имала шта да видим - лабуд од 20 килограма се закуцао у моју кућу - узнемирено се присећа Љиљана Ј. из Борче, која је претходну ноћ провела бдијући над новим-привременим чланом домаћинства.

Домаћини су му дали воду и нешто хране и позвали готово све установе које се баве заштитом животиња на подручју града, али и шире. Повређеног лабуда нико није желео да збрине.

- Звао сам "Ветерину Београд" и врло брзо су дошла два љубазна човека, међутим, док су покушавали да ухвате лабуда позвао их је неко и рекао да га не дирају јер је то заштићена врста животиња - прича Срђан П., који живи у дворишту у које је долетео лабуд.

ШТА БИ БИЛО ДА ЈЕ УГИНУЛА? УПЛАШЕНИ домаћини размишљали су о најгорим сценаријима и евентуалним последицама, које би сносили ако би се лабуду нешто догодило у њиховом дворишту.
- Шта да је лабуд угинуо у нашем дворишту? Можда би тада неко од надлежних дошао да утврди нашу одговорност јер је реч о заштићеној врсти. А када је потребна помоћ тој истој животињи, нико не жели ни да нас упути шта да радимо и како да се понашамо - каже Срђан П. у чије двориште се у уторак ујутру, бар накратко, доселио још један становник.


- Звао сам Зоолошки врт, где су ме упутили на Завод за заштиту птица. Онда су ми они рекли да нису надлежни и да га замотам у ћебе бацим у комшијску њиву са речима: "Снаћи ће се". Из очаја сам звао и ватрогасце и комуналну полицију и установе у Суботици, Новом Саду... И нико ништа.

Пошто су чврсто желели да помогну повређеној птици, Борчани су у помоћ "позвали" свезнајући "Гугл". Преко друштвених мрежа успели су да ступе у контакт са Панчевцем Жељком С. који се већ годинама стара о напуштеним животињама.

- Дошао сам до његовог броја телефона и човек је одмах рекао да не бринем и да ће он наћи решење. После само пет минута обавестио ме је да ће о личном трошку доћи по птицу и депортовати је на Палић, у најсавременији резерват за дивље животиње - објашњава Срђан П.

И тако је раскошни лабуд, у гепеку аутомобила, отпловио до Палића, где ће се поново наћи у својој природној средини.


БЕЖЕ ОД ПОПЛАВА

ДИВЉЕ животиње посебно су осетљиве у периодима елементарних непогода, као што су изливања река која су недавно погодила крајеве широм Србије. Према речима стручњака, у тим периодима дивље животиње су склоне сеобама или тренутној промени природног станишта.

Тако се претпоставља да се залутали лабуд, највероватније, уморио током свог лета у безбедније крајеве и ударио у стамбени објекат у Борчи.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ila

23.03.2016. 15:13

Lutka lepa zalutala i niko ga neće... a treba mu pomoći, zato smo valjda ljudi?! Svaka čast svima koji su pomogli a ovom čoveku što se latio posla koji niko nije hteo, veliko poštovanje i zahvalnost! Zaslužuju mnogo više!

Seka

23.03.2016. 15:56

Najzad i jedna lepa vest danas! Hvala svima koji su pomogli ovom divnom stvorenju, i spasiocima i labudu puno sreće!

Ivana

23.03.2016. 16:33

Priča sa srećnim završetkom, na zadovoljstvo svih nas. O labudu da ne govorim. Hvala divnim ljudima, pravim ljubiteljima životinja i ptica.

kapetan Bluberi

23.03.2016. 16:41

.. ubedjen sam da se radi o celom paru ptica, pre nekoliko dana sam ih video u paru, nisko su leteli i kretali su se u pravcu Dunava, medjutim juce po podne leteo je samo jedan i to vrlo nisko, sa vrlo karakteristicnim zvukom rada krila .. bilo mi je malo cudno, sto svega za par dana vidim prelet tih prelepih nasvakidasnjih ptica, koje nadlecu naseljeno mesto.. siguran sam, da je taj povredjeni u paru sa ovim jucerasnjim, kojeg sam video kako "besciljno" leti, inace zivim u Borci ..

Dragan S

24.03.2016. 09:58

Zasto krijete ime coveka koji se prihvatio da udomi , pomogne prezivljavanje te prelepe ptice. Ja se javljam iz Glogonja koji je u vazdusnoj liniji udaljen od Borce nekih 8 do 9 kilometara i pre desetak dana je jato od 5 labudova bilo na Tamisu u blizini mog mesta pa predpostavljam da je mozda on jedan iz tog jata jer nije imao partnera. Pozdravlam sve one koje se brinu o zivotinjama a narocito one o napustenim.