ЗБОГ корупције и подмићивања, те крађе и вандализма, уз констатацију да је ниска стопа сурових злочина, према истраживању америчке консултантске фирме "Мерсер", Београд је други најнебезбеднији град Европе! На овој црној листи, испред српске престонице, једино се налази Кијев.

Како наводе истраживачи, безбедност се рангира у односу на друге земље, унутрашњу стабилност, криминал и спровођење закона. Од Београда је безбеднија Атина, која је на трећем месту "негативаца", Софија је четврта, а Будимпешта пета. Иза њих, сигурнији су Мадрид, Рим, Рига, Загреб, Букурешт, Лондон, Париз, Варшава, Талин, Белфаст, Милано... Што се тиче светске листе, најмање безбедни градови су Багдад, Дамаск, Сана, Бангул, Киншаса, Карачи, Најроби, Триполи...

"Мерсер" је у свом традиционалном истраживању, које су пренели многобројни познати светски медији, анализирао 450 градова широм света. Ова конултантска кућа за људске ресурсе, основана је 1945. године у Њујорку, има око 20.500 запослених и ради у 40 земаља света.

ЗЛАТНА СРЕДИНА У УКУПНОМ ЗБИРУ

БЕЗБЕДНОСТ је само један од 39 фактора које истражује "Мерсер". У укупном збиру, по квалитету живота, Београд је у златној средини на 141. месту. И претходне године били смо на истој позицији. У односу на 2011. и 2012. српска престоница је благо пала пошто смо тада били 135. и 136.