Голф терене могу само да преору!

Ј. НОВАКОВИЋ

13. 02. 2016. у 23:58

Голф терене могу само да преору!
Нацртом је планирана селидба Голф клуба са Аде због тога што, "активност на њему може негативно утицати на подземне воде и угрозити рени бунар за снабдевање пијаћом водом"

ЗАВОД за урбанизам хоће да уништи нешто што је неко други дао граду и што је добро града Београда. Ми не можемо да одбранимо град од града. Или ће се голф играти на Ади Циганлији, или га неће бити у Београду. Превише тога је уложено, а других средстава нема, поручују из Голф клуба Београд (ГКБ) поводом измештања њиховог терена са садашње локације, које је предвиђено Нацртом Плана детаљне регулације подручја Аде Циганлије.

Овим нацртом је планирана његова селидба због тога што, како је наведено, "активност на њему може негативно утицати на подземне воде и угрозити рени бунар за снабдевање пијаћом водом".

Из поменутог клуба убеђени су да нису загађивачи, јер би их неко већ опоменуо у претходих 13 година.

- Ми уопште не сумњамо у извештаје градских служби које су задужене да контролишу квалитет воде коју пију Београђани - кажу из Голф клуба Београд. - Они никада нису имали никакву примедбу, а ми смо овде од 2003.

Из ГКБ истичу да измештање терена може да напише само неко ко га није видео.

- То је немогуће. Нису у питању голови, кошеви, мреже или заставице. Голф терен може само да се уништи или физички преоре и изгради нови. Инвеститора за изградњу новог терена у Београду нема, што би значило да би се голф у нашој престоници угасио.

Љубитељи овог спорта дочекују неизвесно рођендан и питају се да ли ће се историја поновити.

СВЕ ПО СВЕТСКИМ СТАНДАРДИМА - НИЈЕ логично рушити нешто што је урађено по строгим светским стандардима, што можете и сами да прочитате на сајту ЈП "Ада Циганлија", па зидати из почетка - објашњавају из клуба. - Голф је најмасовнији индивидуални спорт у свету, а овде се поставља питање његовог опстанка.

- Ове године славимо 80 година од отварања првог Голф клуба Београд, чије име носимо. После Другог светског рата, тадашња власт га је преорала и уништила.

НЕМА ОДЛАГАЊА

- СВИ турнири ће бити одржани, зашто не би били? Очекујемо многобројне такмичаре из иностранства за јубиларно 15. Интернационално отворено првенство Србије - рекли су из Голф клуба Београд.


ГРАД: ОТВОРЕНИ ЗА РАЗГОВОР

ГРАД Београд није донео одлуку о измештању голф терена са Аде Циганлије, а градске власти су отворене за договор који ће омогућити опстанак тих терена, поручио је градски урбаниста Милутин Фолић.

- План за уређење Аде Циганлије у изради је скоро десет година и у току је јавна расправа на којој свако може учествовати и дати своје виђење о тој теми - рекао је Фолић.


И ОСНОВЦИ УЧЕ О ЕЛИТНОЈ ИГРИ

- ИМАМО 750 чланова и велики број јуниора који свакодневно тренирају на теренима на Ади - наглашавају из Голф клуба Београд додајући да имају подршку својих припадника. - Ту је више од 300 малишана којима је голф редован предмет у оквиру физичког васпитања у основној школи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Penzioner

14.02.2016. 03:06

Smanjujete mi penziju i sad jos i golf da mi oduzmete?E nece moci boricemo se mi golferi do kraja.

gedza

14.02.2016. 03:40

Gospodine Folicu mladji,ja sam skoro generacija vaseg oca a i kolega vas obojice.Ne mogu da verujem sta citam.Isto bi bilo kadabi ste bilo koji park proglasili opasnim po okolinu... neverovatno,a usput i igram ili je bolje reci volim tu idru vise od 25 godina...

perapk

14.02.2016. 04:17

E stvarno mi žao ovih jadnih ljudi i dece tajkuna i raznih lopova što možda neće imati gde da se foliraju i glume holivud.

Albatros

14.02.2016. 10:31

Golf teren nije livada po kojoj se šetaju bogataši! To je uređena travnata površina sa drenažom, stalnim zalivanjem, šišanjem. Ovo ozbiljno održavanje ne radi Ada Ciganlija nego Golf Klub Beograd. Tu šetaju stotine juniora budućih reprezentativaca i rekreativaca koji su edukovani da poprave svaku travku koja se povije. Kultura ovog sporta edukuje sve one koji u njemu uživaju da se odnose prema terenu sa poštovanjem. Nikada nećete videti golfera da je bacio papir, flašu, pikavac.

d.nikolic

14.02.2016. 15:22

Najlepsi deo Ade ili najuredjeniji kako hocete.Brine me to "potencijalno" zagadjivanje vode. Zar se fertilajzer ne koristi za useve sa kojih svakodnevno jedemo hranu ili "creveno i sveze meso " koje svakodnevno kupujemo po super-marketima ili pola grada nema kanalizaciju,Kad se to izvaga fertilajzer koji se koristi za odrzavanje trave ne treba da bude neki veliki problem.Priroda to ispravi i procisti. Sto se tice "elita" u golfu nema svesnog ili nesvesnog varanja. pozdrav od Grobaraxx

Јанус

15.02.2016. 23:05

Мене занима колико Клуб за голф плаћа Граду за коришћење огромне површине на прворазредном месту на Ади Циганлији. Ако измирују закупнину редовно и не загађују земљиште коришћењем хемије, нека буду ту још стотинама година и уживају!