Весић: Београд спреман да озакони нелегалне обjекте

Танјуг

21. 11. 2015. у 09:51

Град Београд спреман jе да одмах примени Закон о озакоњењу како би се коначно решио проблем већине од преко 230.000 нелегалних обjеката коjи су изграђени на териториjи нашег града, рекао jе градски менаџер Горан Весић

Весић: Београд спреман да озакони нелегалне обjекте

Горан Весић

Град Београд, као наjвећа локална самоуправа у Србиjи, спреман jе да одмах примени Закон о озакоњењу како би се коначно решио проблем већине од преко 230.000 нелегалних обjеката коjи су изграђени на териториjи нашег града, рекао jе градски менаџер Горан Весић.

Oваj закон коначно решава статус већине нелегалних обjеката омогућаваjући им да постану легални ако испуњаваjу законске услове и шаље се jасна порука да држава убудуће неће толерисати ни центиметар нелегалне градње, навео jе Весић у изjави достављеноj медиjима.

Поред тога, град очекуjе приход од озакоњења коjи ће бити уложен у инфраструктуру и jавне обjекте као и повећани приход од пореза на имовину пошто ће се на озакоњене обjекте сада плаћати порез, додао jе он.

Kако би примена Закона о озакоњењу у Београду била ефикасна Секретариjат за легализациjу ће добити из других секретариjата и предузећа правнике, jер наша намера jе да предмете решавамо брзо и ефикасно, изjавио jе Весић.

У складу са обавезом Београда коjу предвиђа закон, наш Секретариjат за урбанизам jе припремио предлог Oдлуке о дозвољеноj спратности по зонама за обjекте коjи се налазе у поступку озакоњења, рекао jе он.

Oва одлука ће бити усвоjена на првоj наредноj седници Скупштине града коjа ће бити одржана до краjа новембра. Према предлогу ове одлуке град ће бити подељен на четири зоне, рекао jе градски менаџер.

Прву зону ће чинити рубна подручjа градских општина и приградске општине. Друга зона обухвата пословно - трговачке улице а трећа зона наjуже градско jезгро односно општине Стари град и Савски венац. Четврту зону чине сви остали делови градских општина коjи нису обухваћени у прве три зоне, навео jе Весић у изjави достављеноj медиjима.

На оваj начин омогућићемо ефикасну примену Закона, а заштитићемо одређене градске зоне коjи су културно и историjско jезгро града додао jе он.

Дакле, град Београд ће у наредним недељама почети брзо и ефикасно да спроводи Закон о озакоњењу, а све надлежне комисиjе коjе Закон предвиђа налазиће се на градском нивоу како би се спречиле евентуалне злоупотребе у спровођењу Закона, рекао jе градски менаџер у изjави достављеноj медиjима.

Град Београд jе своjим сугестиjама и предлозима активно учествовао у процесу припреме Закона заjедно са надлежним Mинистарством грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре, рекао jе Весић.

У сарадњи са надлежним министарством поднели смо шест амандмана, преко народног посланика Зорана Бабића, како би се у Закону прецизирали одређене процедуре и како би спровођење закона било лакше, навео jе он.

Сви амандмани града Београда су прихваћени од стране Владе. Aмандмани су се тицали дозвољене спратности односно давању овлашћења локалноj самоуправи да сама пропише спратност, обавези свих коjи имаjу закључене уговоре о плаћању накнаде за грађевинско земљиште да исте уговоре изврше до краjа као и прецизирању да локална самоуправа нема обавезу да наплаћену надокнаду за грађевинско земљиште било ком инвеститору коjи jе у процесу озакоњења, навео jе градски менаџер.

Весић jе истакао да ће град Београд у 2016. години одвоjити више средстава за рад инспекциjа, посебно грађевинске, и да ће бити веома одлучан да не толерише ни центиметар нелегалне градње.

Радимо на томе да се боље координира и обjедини рад са општинским инспекциjама, а према Закону о планирању и изградњи град има право да преузме сваки предмет из надлежности општинске инспекциjе за коjи утврди да се по њему не поступа, рекао jе Весић.

Време jе да у Београду, када jе урбанизам у питању, после вишедецениjског хаоса завлада ред, закључио jе он у изjави достављеноj медиjима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ujka Vasa

21.11.2015. 21:58

Da li ste vi normalni, 230.000 objekata samo u Beograd,pa to je za Ginisa! Ako to učinite,obavezno uvesti bar dupli porez za ove "divljake"! Tako se šalje poruka svim onima kojima padne na pamet da ovo ponove!U normalnim zemljama ovakve ne šalju u zatvor,nego u ludnicu, jer ne mogu da shvate da normalni ljudi zidaju bez dozvola!

bas lepo...

21.11.2015. 22:39

230 000 hiljada bespravnih objekata???I jos toliko zakonitih i evo ti velegrad!"Ozakonjenje"ce grad kostati,recimo,30%od sume koju ce kasirati?Ostalo je dobit?Od dobiti 30% ce otici na troskove da se legalnim nosiocima(citaj budalama),pismenim putem objasni???!!Zasto je doslo do legalizacije nelegalnih???!!!U dopisu ce striktno biti navedeno da:"U slucaju bilo kakvog otpora prema ovom dopisu,moze doci do rusenja!!!Legalnog objekta podnosioca primedbe ili zalbe!?