Клавир насред Кнез Михаилове

В. РАДУЛОВИЋ

12. 11. 2015. у 23:58

Сандра Стајић и Данило Анђелковић нова градска атракција. Свакодневно га довозе и одвозе, па гурају на точкићима

Клавир насред Кнез Михаилове

Фото Н. Фифић

ПРЕСТОНИЧКИ корзо, Кнез Михаилова улица, са првим јесењим данима добила је нову атракцију - уличне свираче са све клавиром! Данило Анђелковић са својом виолином већ је добро познат Београђанима, али је његова гошћа за клавиром Сандра Стајић нова атракција.

- Београђани цене класику - прича Данило. - Ово што ми радимо је античко, јер је у древно доба улица била извор духовног живота. Београђани можда слушају другу врсту музике, али класику воле.

Уметник је идејни творац дуета по угледу на светске престонице, мада, како каже, прави клавир се ретко виђа на улицама. Овај допремају комбијем, а точкови и метална конструкција олакшавају његово утоварање и истоварање из возила којим га превозе.

Место у главној градској штрафти добили су одлуком жирија, на градском конкурсу. Њихов вишечасовни наступ сваког дана је увек изузетно посећен. Кофер за виолину широм отворен, а одушевљена публика прилази и удељује покоји динар уличним свирачима.

- На ово гледам као на мисионарски рад у жељи да они који не могу себи да приуште одлазак на концерт, ове тонове доживе у најпримамљивијем облику - објашњава Анђелковић.

ПОКАЗАЛА УМЕЋЕ НА КОЛАРЦУ

САНДРА Стајић, талентована високообразована пијанисткиња, своје умеће показивала је раније на Коларцу, а сада у централној београдској пешачкој зони.

- Диван је осећај слободе помешан са адреналином док свирам за моје суграђане који плешу омамљени нашом музиком. Права је ствар што у времену турбо-фолка улицама ширимо праву, класичну музику - објашњава Сандра.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Аца

13.11.2015. 01:01

..класику можда воли неколицина нас. Данило, Београђани воле неукус који се све више може чути у граду. Чак и у Кнез Михаиловој улици - трубачи!

dinarac

13.11.2015. 18:39

@sale - Ljudi hoće svome gradu da približe klasičnu muziku,da osete adrenalin sviranjem na Knezu.Nemojmo stvari generalizovati.