Лопови ноћу краду стоку

И. ПРЕКОВИЋ

12. 11. 2015. у 13:08

Мештани сурчинског Насеља Петровчић стрепе за безбедност, али и за имовину. Крадљивци одводе краве, читава стада оваца и коза, али и разну врсту живине

Лопови ноћу краду стоку

Павле Прокопљевић је осујетио намеру крадљиваца, Фото Н. Скендерија

ДОМАЋИНИ сурчинског села Петровчић будно мотре на своја имања, нарочито на штале, откако се на мети лопова нашла - стока. Лопови ноћу одводе и по више крава, па чак и стада оваца, док сви живе у страху од тога чија кућа је следећа на реду.

Низу крађа, које домаћини препричавају у селу, придружила се готово једна са филмским сценариом. Средином октобра, Павле Прокопљевић је осујетио намеру крадљиваца да одведу две краве и теле.

- Нешто после један сат иза поноћи, пас који спава у штали дошао је испред куће и узнемирено је лајао и гребао на врата - присећа се Прокопљевић. - Штала је била празна, врата отворена, а ограда на задњем делу дворишта расечена. Покушао сам да их потражим на ледини иза куће, чуо сам лупање у даљини. Помислио сам да их већ кољу и нисам се усудио да прилазим више. Откуд знам шта имају од оружја.

Прокопљевић је тада пробудио супругу која је позвала полицију, али су крадљивци већ побегли, оставивши за собом животиње. Једна од крава завршила је у каналу, у лошем стању.

- Ударце које је чуо мој супруг било је батинање краве, да би изашла из канала - прича видно потресена супруга Милијана Прокопљевић. - Унаказили су је, сва је била крвава. Побацила је и плод, требало је да се отели. Осећале су се на алкохол, вероватно су биле омамљене.

ИЗДВАЈАЊЕ ЧАК 28.485 хектара, седам села и око 40.000 становника, довољан су разлог да полицијско одељење у Сурчину постане станица и издвоји се од оне у Земуну. - Систематизација је већ урађена и требало би ускоро да добијемо више материјално-техничких средства како бисмо могли да покријемо сву територију - додаје командир Цакић.

Пре тога, мештани кажу да је већ украдено једно теле, затим и три краве из само једне штале, седам коза из једног, па шест оваца из другог тора. Један од комшија остао је и без живине, али и мотокултиватора. Ниједан починилац није ухваћен.

- Апелујемо на надлежне да заштите људе и њихову имовину - каже Душан Јовановић из Удружења грађана Петровчића. - Сигурније бисмо се осећали када би постојала дежурна екипа полиције у самом месту, па макар да се на време реагује када дође до оваквих ситуација.

ОДНОСЕ И ЗИМНИЦЕ И ПЕЧЕНИЦЕ

НИСУ се само скратили улари у Петровчићу. Опреза не мањка ни када су куће у питању, јер се махом обијају викендице и односи све што може да се препрода у секундарне сировине. Краду се и читаве зимнице, али и залихе сушеног меса. Из полиције апелују и да се овакве крађе пријављују благовремено.

РАЗБОЈНИЦИ ИЗ СУСЕДНИХ ПЕЋИНАЦА?

ИЗ полицијског одељења у Сурчину тврде да су током ове године пријављена свега три оваква случаја и један покушај.

- Веома је тешко деловати на терену такве конфигурације - каже командир Вујица Цакић из полицијског одељења Сурчин. - Окућнице су неосветљене, окружене пољанама, а морамо да ухватимо лица на делу, како бисмо могли да их теретимо. Појачали смо број патрола и оперативаца који обилазе терен, неретко и приватним колима. Сарађујемо и са колегама из суседних Пећинаца у којој има много већи број крађа, па постоји сумња да тамо заврши и украдена стока из Петровчића.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Dejan

12.11.2015. 13:59

u srbiji ne vole ameriku, ali ima tamo jako dobrih stvarri u zakonu. ko ti udje na posed bez poziva, mozes ga ubiti bez da odgovaras.

Nac

12.11.2015. 16:21

@Dejan - Samo mali dodatak: U Americi na ulici ili bilo gde na slobodnom prostoru se ne sme uzeti nesto sto nije tvoje. Mora se prijaviti policiji.

Miladin

12.11.2015. 14:12

Na kraju, treba da gledas kako ti odvode stoku i kradu ti imovinu dok policija ne krene, snadje se na mapi, dodje, za jedno sat vremena...... Je l to po zakonu? Ako ima avokata, moze nas uputiti malo. Sta sme covek da uradi kad mu kradu imovinu? Zbunjujuce....

RacaVračar

13.11.2015. 08:38

@Miladin - Po sadašnjim demokratskim humanim zakonima , imaš Boga da mu se moliš , da ih ne zatekneš u kući , a ako ih zatekneš , uključi rešo ( pošto će ti šporet sigurno odneti) i skuvaj im kafu , domaću nemoj da im nudiš ,jer može da te tuže za pokušaj trovanja , isključivo viski ili etiketirano ...

bata

12.11.2015. 14:50

Dok se ne usvoji zakon o privatnoj svojini ovako ce biti u nedogled jer lopovu ne mozes nista a on sme sve ali ako bi se najzad doneo i taj zakon de da ja vidim tog lopova koji ce smeti da udje na privatan posed.

RacaVračar

12.11.2015. 15:28

Zakon o zaštiti poseda , dozvoliti zaštitu porodice i imovine svim sredstvima ! Kakva ljudska prava za ovakve!

sava savanovic(prvi srpski vampir)

12.11.2015. 18:45

koj si sad krade krave?ajde razumem negde na granici sa kosovom bosnom rvatskom pa da kaze covek djubrad strana krade a sada ko krade bre svoji svoje?! kradje ubistva gde si bre meteoritu da si banes jedan dan da nas smrvis sa lica zemlje bre!

Nn

12.11.2015. 21:54

@друг Чабор - Drug Cabor, Niko baš niko ne krade Zato sto je gladan. Mi iz četrďeset i neke Bili smo vise gladni nego siti, ali nismo Krali stoku, mozda tresnje , kruske al Ne stoku.

izem ti gibanicu

12.11.2015. 21:20

Kradu djambasi pa onda prodaju privatnim klanicama, to se i pre radilo po srpskim selima samo se cutalo jer su se plasili da ne budu sledeci.