Спреман катанац и за Мажестик

Б. Борисављевић

23. 10. 2015. у 23:59

После више од 80 година постојања најстарије стоматолошке службе у граду. Од 1. јануара 2016. остаће само ноћна служба, као и по један зубар за старије од 65 и труднице

Спреман катанац и за Мажестик

НАЈСТАРИЈА и најпознатија стоматолошка служба у граду, која је постала и својеврсни бренд престонице, популарни "Мажестик", после више од осам деценија постојања ће од 1. јануара 2016. затворити врата за све пацијенте који немају право на лечење зуба о трошку РФЗО, а 48 запослених ће бити проглашено технолошким вишком и добити отказ!

Пацијенти које смо у четвртак затекли у чекаоницама ове поликлинике били су изненађени и револтирани када су чули да више неће моћи да поправљају зубе и раде протетику. Сложни су да је недопустиво да се на овај начин једна установа затвори, јер има изузетне стручњаке и најповољније цене. Тако за вађење зуба у "Мажестику" треба платити 900 динара, док је код приватника ретко где јефтиније од 20 евра.

- У оквиру мера рационализације радника у здравству, 48 неуговорених стоматолога, сестара и техничара биће проглашено технолошким вишком - каже др Душан Живановић, директор "Мажестика". - Остаће три екипе у ноћној смени, као и по један стоматолог за старије од 65 година и за незапослене, труднице и социјално угрожене, односно за категорије које имају право на бесплатну услугу.

Стоматолози са којима смо разговарали кажу да већ годину дана немају материјал за рад. Тако је једна од њих навела да је од почетка године добила 15 анестезија и 10 шприцева, док стоматолог који има уговор са РФЗО и ради са старијима, од Нове године није добио ниједну протезу.

- Не можемо да радимо јер немамо материјал, па је учинак минималан. Како је могуће да ниједна друга стоматолошка служба у граду нема вишка? Од онога што зарадимо плаћали смо воду струју, чишћење зграде, сервисирање лифта...

Они истичу да спремачице саме купују средства за чишћење, да је опрема у веома лошем стању, у шта смо се и сами уверили. Иако је пре неколико година рађена реконструкција целе поликлинике, то се не види, влага је свуда, плафони прокишњавају, климе не раде, столарија је у очајном стању...

ПАЦИЈЕНТИ ЧАК И ИЗ УНУТРАШЊОСТИ

ЗБОГ коришћења законског права на принудну наплату зарада, рачун ДЗ "Стари град" је у блокади од децембра 2014. а на један дан је била затворена и лабораторија.

Стари град има 48.000 људи, али је 80 одсто пацијената у "Мажестику" са осталих општина, чак и из унутрашњости.

ПОЛИКЛИНИКА ОСНОВАНА ЈОШ 1944.

ПОЛИКЛИНИКА "Мажестик" основана је 1944. као Војна зубна амбуланта, на месту где је 1926. отворена приватна клиника.

После неколико реорганизација здравствене службе, "Мажестик" је од 1981. у саставу ДЗ "Стари град". Годишње кроз ову поликлинику прође око 50.000 пацијената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Pero Peric

24.10.2015. 07:48

ko ih sisa.sad citam da imaju sluzbu za besplatno lecenje ugrozenih a meni pre 3 godine rekli da se placa sve i da nijedna kategorija nema bezplatne usluge.radilimi dve sestice inficirali dobio nesnosne bolove.Morao uvece kod njih da vadim i o i sto vade komentarisu ,,dobar koren steta" to mi se desilo i sa drugom isto.Prvi po odlasku preseljnj iz doma zdravlja, a drugi neki mesec kasnije.Sad nemam 6-ticu donju ni levo ni desno.

St

24.10.2015. 07:59

tu sam prvi put isao kod zubara negde prva polovina 70tih. Kaze doktorka "Ako te zaboli ti digni desnu ruku i izgovaraj aaaaa" kako je pocela a ja dignem ruku aaaaa tek ce ona "pa polako, tek sam pocela!" ...

Marko

24.10.2015. 08:36

Ajmo botovi na vadjenje zuba,pokvarili su vam se od losih sendvica! Dok ukapirate,vi i vama slicni,da ce nam ova vlast zabiti poslednji ekser u kovceg,odosmo mi u ....!!!!

srbija

24.10.2015. 09:50

Drugim recima ministar Loncar savetuje narod: u slucaju zubobolje ogledalo u jednu ruku a kljestau drugu pa sami vadite zube.

bice bolje 2017

24.10.2015. 10:37

nema vise ono mala sredina pa kao mrtav grad,sad je totalno sve stalo nema posla i u beogradu !

Casini

24.10.2015. 12:52

Dobro jutro, gradjani. Placate u prodavnici pivo, meso, krompir, cigare...kupujete mobilne, wifi, zene placate mesecno frizere po 2000 din, pa ruku majstoru za kola, pa ruku moleru...e sada, placacete i ruke majstoru(stomatologu) jer drzava nije bila spremna da to organizuje kroz drzavnu sluzbu, namerno ili slucajno. Hteli ste zapad, imacete ga...a da, jel vam neko pricao kako na tom prelepom zapadu izgleda i kosta ta stomatologija ?

smb

25.10.2015. 02:27

@Casini - baravo casini. ja dve trecine mog zivota kad idem u srbiju pricam kako je na zapadu do juce skoro niko ni glas a kamoli celu rec nije verovao. samo vicu blago tebi. ko nema pojma a misli da zna oseti pre ili kasnije. sad svi nezadovoljni. a bar iz srbije ima mnogo ljudi koji su van granice i svi su u zemlji bolje znali od nas koji to dnevno dozivljavamo. sad se desava cudo:nista nije vise besplatno. sve kosta. za nas koji skoro da drugacije ne znamo nista novo. puno srece u promenama.

lela

24.10.2015. 17:30

Ove iz vlasti nije briga za to. Kad njima nesto fali, pravo u privatnu kliniku ili u inostranstvo! Dzabe smo ceo radni vek placali zdravstveno.Gde je taj novac?