ИЗГРАДЊА Дома здравља у раковичком насељу Лабудово брдо почеће до краја ове године, потврдио је Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове града Београда. Међутим, уместо славља, више од тридесет породица насељених у шест нелегализованих стамбених објеката на парцели намењеној новом здравственом центру са страхом ишчекује постављање камена темељца.

Напетост, страх и стрепња у ишчекивању позитивног одговора градских власти по питању рушења две вишеспратнице и четири породичне куће осећа се у ваздуху на углу улица Љубомира Ивковића Шуце и Опленачке. Како тврде, захтев за легализацију предат је још 2010. године, а тек почетком 2015. добили су обавештење Електродистрибуције да ће им струја бити искључена јер је легализација одбијена.

- Уредно плаћам порез, редовни сам платиша струје, воде, гаса. Имам оверен купопродајни уговор у суду, све према закону. Не знам шта ћемо ако ми ово сруше. У овом објекту живим, овде зарађујем за живот. Где ћу са 50 година, преостаје ми само да се убијем ако дођу багери - прича становник једне од спорних зграда из Љубомира Ивковића Шуце.

Хитним дописом председника општине Раковица, струја, вода и гас нису прекинути, али је донето решење да ће све нормално функционисати до почетка изградње новог објекта. Мештани двеју нелегализованих зграда тврде да су то некада биле две одвојене парцеле, али да су новим урбанистичким планом сједињене и припојене плацу на коме је планиран нови Дом здравља. На крају правне заврзламе, према урбанистичком плану, они се данас налазе на месту дрвореда и зелене површине, која би требало да окружује будући здравствени центар.

- Па зар ће нас оставити на улици због украсних биљака?! - пита се становник из броја 29. - Иза наших зграда је напуштени плац, зарастао у шибље. Довољно је да мало другачије позиционирају зграду Дома здравља, то би било најбоље решење за све нас.

У протеклом периоду станари су прикупили око 2.000 потписа за предлог измене урбанистичког план. Међутим, стамбено питање за 34 породице после улагања све животне уштеђевине у неколико десетина квадрата поново виси у ваздуху.


ОВАЈ СТАН НАМ ЈЕ СВЕ ШТО ИМАМО

МНОГИ житељи спорних објеката су подигли кредите да би исплатили станове.

- Овај стан нам је све што имамо. То није неки луксуз већ 45 квадрата за четворочлану породицу са студентом и средњошколцем. Ми не знамо куда ћемо, нити нам је неко понудио неко потенцијално решење. Коме да се обратимо, без документа о легализацији ми немамо права ни на шта - каже Александра Радосављевић из зграде у Љубомира Ивковића Шуце 29.

А ЦРКВУ НЕ СМЕЈУ ДА ДИРАЈУ...

ЦРКВИ Св. Јована Крститеља, која је изграђена на плацу поред двеју спорних стамбених зграда, одобрена је легализација.

- Кроз средину црквеног дворишта урбанистичким планом предвиђено је да прође улица, али је црквени плац ипак добио "папире". Само се питамо да ли ће неко нарушити црквено двориште и узети део којим је требала да прође улица, као што нама хоће да сруше куће - кроз љутњу коментарише један од станара спорних објеката.