ПОТКОПАНИ темељи, пуни подруми воде када падне киша, само су неки од проблема са којима се суочавају породице Несторовић и Јевтић, чије куће раздваја дивље градилиште. Ни са поништеном локацијском и грађевинском дозволом за изградњу стамбене зграде у Улици Љубе Давидовића 13 у рукама, готово да не могу да спрече нелегално градилиште које угрожава њихове домове.

Грађевинска инспекција Општине Звездара тврди да су поднели захтев за прекршајни поступак против инвеститора, али радови су и даље у пуном јеку. Две породице постале су таоци већ годину дана, стално мотрећи на нове пукотине док се одвијају радови.

- Пре две године дошла је код нас комшиница да тражи сагласност да зидају до наших ограда - прича Душан Несторовић, станар из једне од кућа. - Одбили смо, јер удаљеност мора бити макар метар и по, или два, да би све било безбедно. Међутим, када су радови почели, поткопали су директно испод комшијиних и наших темеља, без икакве заштите за наше куће.

Тако су Мирјана Јевтић и њен супруг Љубодраг налазили и напрслине на огради, али и поплављен подрум куће. У тврдње да инвеститор има све потребне папире нису поверовале ни једна ни друга породица. Уз много муке и труда, успели су да добију решење којим се поништава и грађевинска дозвола, али ни то није запечатило градилиште.

ГРАДСКО ВЕЋЕ РЕЧИ хвале Јевтићи и Несторовићи имали су за чланицу Градског већа Весну Недић. - Заказали смо пријем преко "Беоком сервиса", без превеликих очекивања, али нас је жена врло брзо примила са разумевањем и много нам помогла - каже Биљана Несторовић. - Надамо се да ћемо наћи још неког градског службеника који овако одговорно обавља посао.

- Ово је Пирова победа, имамо све доказе, а нико ништа не предузима - додаје Биљана Несторовић. - Инспекцији је, наводно, потребно правоснажно решење којим би могли да наложе да се заустави градња, а инвеститор је још више убрзао радове, ваљда очекујући да му нико неће рушити зграду. Штета је већ учињена, а не можемо да зауставимо већу.

Извојевана је још једна битка, 8. октобра на Првом суду где је пресуђена привремена мера да се затвори градилиште. Ово би коначно требало да буде довољно добар разлог да "развеже" руке Одељења за инспекцијске послове Општине Звездара.


КУЋЕ ИЗ ПРВЕ ПОЛОВИНЕ 20. ВЕКА

ОБЕ породице су готово староседеоци ове улице. Наследство које покушавају да сачувају датира из прве половине 20. века.

- Наша кућа је још из 1946. године, док је комшијина изграђена око 1929. - каже нам Мирјана Јевтић. - У тешким временима, проширили смо их за нашу децу, на нашим плацевима са грађевинским дозволама, и сада чекамо да се оконча процес легализације. А за инвеститора као да не постојимо...


ПОДРУМ, СПРАТ, ПА ПОТКРОВЉЕ...

НА табли градилишта, уз име инвеститора Иване Дедакин, чији је заправо плац, стоји и да се гради зграда са подрумом, стамбеним простором на спрату и у поткровљу, док је по урбанистичким плановима и локацијској дозволи, дозвољен објекат за индивидуално становање. Такође, предвиђено је да растојање од бочних граница парцеле буде минимум 1,5-2,5 метра, док се јасно види да су темељи тик уз обе ограде.