Камен темељац за нову епоху Србије (ВИДЕО)

Златица Радовић / Миленко Ковачевић

27. 09. 2015. у 16:42

Камен темељац за нову епоху Србије (ВИДЕО)

Александар Вучић и Мухамед Алабар постављају камен темељац / Фото М. Анђела - М. Лабудовић

Свечано озваничен почетак грађевинских радова на изградњи "Београда на води". Две стамбене куле имаће 296 станова. Продаја почиње 3. октобра. Пројекат који ће вредети 3,5 милијарди евра упослиће на десетине хиљада радника

КАМЕН темељац, који су данас заједно поставили премијер Србије Александар Вучић и члан Управног одбора компаније "Игл хилс" Мухамед Алабар, први је корак ка реализацији капиталног пројекта "Београд на води". Вучић и Алабар убацили су и "временску капсулу" с порукама, а затим су и бацили прве лопате чиме су означили почетак градње. Инвестиција која би требало да упосли домаћу грађевинску оперативу, али и да готово потпуно промени изглед престонице уз савску обалу вредна је 3,5 милијарди евра.

- Србија данас исписује нове странице своје историје - рекао је премијер Вучић. - Поставља се камен темељац за први од два милиона квадрата, односно прва од милион лопата које ће Београду дати нови простор за бољи живот. У Београду ниче нови град, а станове, куле и хотеле ће градити српске фирме и радници. Пројекат који ће вредети 3,5 милијарди евра упослиће на десетине хиљада људи. То више није сан и обећање, већ данас постаје стварност.

Председник Владе Србије је подсетио да простор на коме ће бити изграђен "Београд на води" никога није занимао протеклих 70 година, већ су са неугледних барака и сметлишта многи скретали поглед. Премијер је истакао да ће такво место, чија вредност до сада није била велика, изградњом првих објеката почети да доноси профит.

- Многи су се подсмевали пројекту, али имам поштовања и за тај део јавности, јер је у Србији увек било лакше бити против него за - казао је Вучић. - Кроз историју су велики пројекти често почињали нечим што су многи могли назвати самовољом појединаца, а главни пројекти - покретачи развоја Београда у почетку су били тако окарактерисани. Напрадак и рад су биле речи којих смо се врло често плашили, али Београд је за разлику од нас знао и растао, некад и против воље затуцане већине. Београд треба питати да ли жели да расте, да се гради, да ли жели још радника, хотела, нових технологија...


Премијер очекује да ће, захваљујући пројекту "Београд на води", престоница Србије у наредним годинама бити сврстана међу осам најпосећенијих туристичких дестинација у Европи.

- Овај иновативни пројекат је први корак у дефинисању наше визије за будућност - дефинисањупута Србије ка напретку, развоју и ка томе да постане модерна - рекао је председник Владе Србије. - Овај пројекат не само да ће поново оживети Београд, он ће допринети томе да се наш град позиционира као истакнута инвестициона дестинација у региону и уцртаће га на мапу водећих главних градова.


УКЛОЊЕНО 239 ОБЈЕКАТА РАШЧИШЋАВАЊЕ терена ће бити обављено у три фазе. Прва, до средине 2016. године, друга до средине 2017. и трећа до краја 2019. године. У међувремену би требало да буде завршена изграђена станице Прокоп и измештена Главна железничка станица. - Од 1. августа, када је почело рашчишћавање и припрема терена уклоњено је 239 објеката, 97 породица је расељено у нове станове - рекао је градоначелник Синиша Мали. - Из Саве су уклоњена 54 брода, а рашчишћено је и 15 километара пруге.

Вучић се захвалио свима који су од почетка веровали у овај пројекат и који се нису плашили критика, посебно шеику Мухамеду бин Заједу, Мухамеду Алабару и градоначелнику Београда Синиши Малом.

Алабар је рекао да је овај пројекат прави драгуљ и да није намењен само за оне који ће у њему живети, већ за све грађане Београда и Србије који ће у њега долазити да се забаве, проведу, тргују, раде или једноставно само уживају у реци и у граду.

- Када видим страст људи, веома сам оптимистичан. Сваки пут кад овде шетам, видим да је урађено нешто ново. Није нимало лако, али ми волимо да радимо тешке ствари - рекао је члан Управног одбора компаније "Игл хилс". - Сваки град има економско чвориште, а развој обале биће покретач развоја Београда. Оно што ме је подстакло да радим овде је ваша енергија, страст, љубав и брига за Србију и народ, ваша посвећеност, то ме је мотивисало. Оно што смо заједно постигли у годину и по дана је невероватно, да променимо ову околину, што ће бити разлог за понос и напредак за Београд.

Са дугог списка радова који ће бити обављени у наредних 30 година, за прву фазу је планирана изградња две стамбене куле. Предвиђено је да у њима буде направљено 296 станова, укупне површине око 60.000 квадратних метара. Њихова продаја ће почети већ у суботу, када ће се знати цена квадратног метра и квадратура станова који су у понуди.

РАДЕ НАШЕ ФИРМЕ У изградњи "Београда на води" учествоваће домаће фирме. До сада су потписани уговори са компанијама "Новко", за постављање шипова, ПМЦ која је задужена за чишћење терена и са "Машинопројектом", који ради на дизајнирању кула.
Према речима градоначелника Синише Малог, око 6.500 купаца већ се пријавило за станове, а први станари требало би да се уселе на пролеће 2018. године.

Осим две куле, за које је камен темељац постављен јуче, "прву А фазу" изградње овог капиталног пројекта представља још четири објеката. Њихова укупна површина биће око 300.000 квадратнх метара, а вредност тих инвестиција око 300 милиона евра.

Како је навео градоначелник, већ је потписан уговор са реномираним ланцем хотела "W", који ће имати "пет плус" звездица, а који ће се налазити у оквиру "Београда на води". Изградња хотела требало би да почне у првом кварталу наредне године. Изградња у другој фази подразумева преосталих 1,7 милиона квадратних метара, што пословног, што стамбеног, што комерцијалног простора.

ОД АМБАСАДОРА
ДО ДОДИКА
ПОСТАВЉАЊУ камена темељца за "Београд на води" присуствовали су сви министри у Влади Србије, директори јавних предузећа, председници општина, Вилијам Монгомери, бивши амбасадор САД у Србији, председник Републике Српске Милорад Додик.

Вучић и Алабар јуче су отворили 200 метара уређене "Сава променаде", у оквиру које се налазе три терасе, дечје игралиште, бициклистичка стаза и угоститељски садржаји. Када "Београд на води" буде завршен шеталиште ће бити дуго два километра и имаће бројне породичне атракције. Инвеститори као најзанимљивије садржаје истичу плутајућу водену платформу, игралиште за децу и амфитеатар испод старог Савског моста.

"Београд на води" биће велико интегрисано насеље и садржаће комерцијална чворишта, хотеле, образовне институције и здравствене објекте и јавно шеталиште дуж обале дуго два километара, као и паркове.

ПОРУКА БУДУЋИМ ПОКОЛЕЊИМА

Како је могло да се види у ТВ преносу, приликом полагања камена темељца, премијер Србије положио је капсулу са поруком. Како "Новости" сазнају, Александар Вучић написао је следеће:

"Постоји будућност која се ствара и будућност коју стварамо. Уверен сам да нашим сновима стварамо бољу будућност за нашу Србију".

БЕЗ КИШОБРАНА

ПРИЛИКОМ полагања камена темељца, Александар Вучић, Синиша Мали и Мухамед Алабар прошетали су се градилиштем. Иако је киша била јака, наш премијер и градоначелник Београда нису желели да носе кишобран. Из пристојности, да би испоштовао домаћине, и Алабар је скупио свој кишобран. Ни њему није сметала јесења киша.

БОЖОВИЋ: МНОГИ СУ НЕРВОЗНИ ПРЕДСЕДНИК београдског одбора Демократске странке, Балша Божовић, изјавио је данас да критикама на рачун пројекта "Београд на води" не плаши инвеститоре већ, како тврди, "оне који пљачкају Београд и Србију". Божовић у одговору градском менаџеру Горану Весићу, који га је оптужио да обмањује грађане, плаши стране инвеститоре и ради директно против интереса града и његових грађана, рекао да зна да су многи нервозни, али не без разлога. СНС је обећао 3,5 милијарди евра инвестиција, а Србија је добила само 20 милиона евра и кредит од 130 милиона евра. Прећутало се да Србија поклања земљиште од 700 милиона евра - поручио је Божовић. - На крају, предвидели су у уговору да се одричемо Устава, закона, и суверенитета. То је нечувена издаја свега што чини овај град и ова земља. Свака им част.

ВЕСИЋ: НАШ УСПЕХ ЈЕ ВАШ ДЕФИНИТИВНИ НЕУСПЕХ

ГРАДСКИ менаџер Горан Весић и председник градског одбора Демократске странке Балша Божовић препуцавали су се јуче саопштењима, а Весић је изјавио да "најавом да ће покушати физички да спрече почетак изградње "Београда на води", Божовић и његове малобројне присталице спречавају напредак града, отварање нових радних места и посао за грађевинску индустрију.

Весић оцењује да такав покушај превазилази оквире политичке борбе, те да је јасно да се демократе не боре против овог пројекта зато што уговор није добар, већ зато што његов успех значи њихов дефинитивни политички крај и губитак свих привилегија.

Он је подсетио да је Влада објавила уговор о "Београду на води" комплетно, "од А до Ш".

- Божовић би морао да научи да у демократском друштву, какво је Србија, постоји подела власти и да он још није ни судија, ни тужилац, ни џелат - рекао је Весић. - Божовић би требало да научи и да није допустиво да се у Србији било коме прети, ни политичким противницима, ни инвеститору, ни грађанима. Лицемерно је да о пљачкању говори Божовић, чија је странка "опљачкала" Београд и Србију. Пљачка је када се остави дуг у Београду већи од 1,1 милијарде евра, пљачка је када се сагради мост на Ади који је неколико пута скупљи од реалне вредности...

С друге стране, Весић је истакао да би "млади Божовић требало да научи да није издаја донети у земљу инвестицију од 3,5 милијарди евра, градити свој град, обезбедити више од 20.000 нових радних места и посао за грађевинску индустрију".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (37)

jovandeka

27.09.2015. 16:58

Jadna nam je epoha,ako je jedna zgrada njen početak.Na što smo spali da nam i jedna zgrada nešto znači.U normalno doba to niko nije ni znao dok sve nije bilo uradjano.Jadni smo i bijedni i "ovakav privredni uspeh" čini mnogo u popularizaciji vodje i partije.

VESNADC

27.09.2015. 18:59

@jovandeka - Nije ovo zgrada Jovandeka, na zalost.Ovo je rasprodaja Beograda arapima zelenasima od kojih smo uzeli bilionske kredite koje necemo moci da vratimo za 100 godina. A svi znamo sta biva kada ne vratis kredit, sa enormnim kamatama, zelenasu.

Gojko

27.09.2015. 21:52

@jovandeka - Koliko to u dolarima iznosi ta ,,bilijarda''kredita i kazi koliko iznosi ta kamata poshto si ekspert [ za zagorelu sherpu ].

SaleNG

27.09.2015. 18:21

Ostvarili smo jedan ogroman uspeh za nasu drzavu pocetkom realizacije ovog projekta, i sada idemo dalje da jos vise ostvarujemo uspehe.

Libero

27.09.2015. 18:24

Ovaj projekat moze imati veliki znacaj kako za nas tako i za buduce generacije koje dolaze. Nadam se da ce se dato obecanje ispuniti do kraja i da ce ova zemlja konacno imati jedan bolji i lepsi zivot!

Novakov

27.09.2015. 18:46

Nisam Beograđanin ali odavde vidim da će ovo uticati pozitivno na sve grane ekonomije, radujem se budućnosti...

Truman

27.09.2015. 18:48

Činjenica je da je ovo veliki dan za našu zemlju. Uskoro će se početi sa radovima, a to je najbitnije za sve nas.

Mirjam

27.09.2015. 18:57

Početak gradnje u BG predstavlja novu epohu u istoriji BG i Srbije. Samo neka se radi i gradi, dočekasmo i taj dan. Sve pohvale.

draga

27.09.2015. 19:11

Ovo je nesto najbolje sto je Vlada mogla uraditi za svoju zemlju.Svetla buducnost je ispred nas.Dosta smo ziveti u mraku.

БМСталкер

27.09.2015. 19:27

@niki - @niki Београд ЈЕ Европска метропола, али неко хоће да од ње направи Арапску метрополу :Р

Косингас

27.09.2015. 20:09

@niki - Како ће Београд личити на европске метрополе (узгред, као што видиш, европске метрополе се пише малим словом), када ће Београд на води градити Арапи у стилу којим граде по својим пешчаним пустињама? Шта ће ту бити европско?

foka

27.09.2015. 21:30

@niki - Podršku Beogradu na vodi daje 99 odsto Beogradjana, a ovi drugih 1 odsio bi se igralo peskom.

Ђура Змај

27.09.2015. 21:40

@Ivko - А шта се смеши србском раднику и каква га будућност чека са зарадом од 121,00 динар на сат..? Шта ће тај србски радник све моћи да ради и у чему да ужива са таквом зарадом у Београду на води..?

Mister Berns

27.09.2015. 23:10

@Ivko - Dobro je dok je i tih 121 rsd po radnom času. Mogu oni to da snize i na 89 rsd.

воки

27.09.2015. 21:40

Да ли иједан бот може да напише нешто својим речима или сви морате да преписујете од наредбодавца. Рецимо нешто овако "Вучић и Мали су сазидали себе у темеље Београда на води".

Gojko

27.09.2015. 23:26

@воки - Lepo si to rekao,a voleo bih da se neka prethodna administracija dosetila ove ideje,pa da je sada vech izgradjeno neko humano naselje,pre svega za Beogradjane.Neka neka naredna politichka garnitura bude uspeshnija od ove i tako redom.

Аца

28.09.2015. 18:35

слободно објавите коментар. Јесте ли слободан лист или не?

Cachou

29.09.2015. 08:12

A sta je napisao Alabar na "vremenskoj kapsuli" ?Selam alejkum ili Alahu akbar ???