ПАНИКА је завладала међу родитељима деце вртића "Драган Лаковић" у новобеоградском Блоку 61 када је анализом код једне девојчице утврђен повишен ниво фенола у урину! Иако је дете раније становало у једној од "смрдљивих" зграда у насељу Др Иван Рибар, а потом и лечено због исте дијагнозе, непријатан мирис који се осећа у предшколској установи уноси сумњу да је ово још један објекат загађен спорним оплатолом.

- Успаничили смо се сви, ретко ко доводи дете у вртић, па ни ја - каже нам један од родитеља малишана који похађа ПУ "Драган Лаковић". - Са друге стране, како сам схватио, та девојчица је живела у једној од "смрдљивих" зграда и тада је још установљено да је у урину присутан фенол. Међутим, како су се одселили, нестао је фенол. Недавно су превентивно урадили тест и појавио се много виши ниво, а у претходном периоду је била у вртићу.

Сумњу распирује, како кажу родитељи, и јак мирис нове градње који никако да испари ни после годину дана. На терен су изашле и екипе Института за нуклеарне науке "Винча".

- Узорковање је обављено 29. августа у време када деца нису била у вртићу, а резултати ће крајем следеће недеље бити испостављени управи - каже за "Новости" др Борислав Грубор, директор Института. - Нисмо ангажовани да утврдимо узрок непријатног мириса, уколико уопште постоји, већ је по захтеву узоркован бетон који је дат на анализу. За разлику од зграда које одају специфичан мирис, у поменутом објекту не постоји основана сумња да се ради о загађењу оплатолом.

У ПУ "11. април", у чијем је склопу вртић "Драган Лаковић", истичу да су деца безбедна и да нема опасности по њихово здравље. Кажу да су се обратили Институту "Винча" чим су упознати са сумњама родитеља.

- Одговорно тврдимо да здравље деце није угрожено и никада не бисмо угрозили њихову безбедност. Све је на нивоу приче родитеља, али смо, ипак, затражили да Институт "Винча" обави неопходне анализе - каже Јасна Матаруга, руководилац Службе за бригу о корисницима. - Није било масовног исписивања деце, нити нам се и један родитељ жалио и донео анализе да неко дете има повећану концентрацију фенола у урину.

Ипак, родитељи не седе скрштених руку чекајући резултате. Већ су се организовали да и сами обаве претраге у приватној лабораторији на присуство фенола у урину код деце, мада се резулати чекају две недеље. Како тврде представници родитеља, девојчицу су исписали из вртића. У току јучерашњег дана организован је и састанак мама и тата са управом вртића.

И "ЗВОНЧИЋИ" У "ЛАКОВИЋУ"

У НЕБРАНОМ грожђу због вести да вртић "Драган Лаковић" можда и није безбедан нашли су се и родитељи деце из обданишта "Звончићи". Наиме, ова установа се тренутно реновира, због чега су јаслице, као и неке групе старијих малишана, премештене у објекат у Блоку 61. Зебња се јавила и код њих, али и готово безизлазна ситуација где сад да траже боравак за децу.


ПРАВИО ГА ИСКУСНИ "ГРАДИТЕЉ"

ВРТИЋ површине 2.370 квадрата отворен је у јулу прошле године, иако је терен за градњу био припремљен годину дана раније. Радови су били стопирани, а извођач промењен, па је место на табли градилишта до завршетка пројекта заузео "Градитељ Београд" а.д. Иначе, ово предузеће изградило је многе школске и предшколске установе, међу којима и вртић "Мала сирена" у насељу Степа Степановић. Пројекат је урадио ЦИП.