Постројење за прераду отпада неће бити грађено код вртића на Цераку

Ј. НОВАКОВИЋ

25. 08. 2015. у 20:10

Постројење за прераду отпада неће бити грађено код вртића на Цераку

Плац у Улици виноградски венац

У Општини Чукарица не знају ништа о градњи спорног објекта на територији која је у њиховој надлежности

ВЕСТ да ће се у близини вртића "Плава птица" у Улици виноградски венац на Цераку можда градити фабрика за прераду отпада са депоније Винча, одјекнула је као бомба међу житељима овог дела Чукарице!

Забринути суграђани били су погођени најавом надлежних из града да је баш Церак потенцијална локација за градњу овог објекта, а посебно када се прочуло да је наводно реч о парцели која се налази у близини обданишта. Међутим, из Општине Чукарица тврде да је спомињани отворени простор у Улици виноградски венац резервисан за нешто друго.

- Уступили смо га на привремено коришћење ЈКП "Градска чистоћа" за измештање паркинга за њихове цистерне, који је до сада био на Јулином брду - изричити су из Општине Чукарица. - У питању је привремена локација за паркинг. Изабрана је зато што је претходна била на терену који је, посебно у зимским условима, због висине био често недоступан за возила. А место на Церак Виноградима је приступачније и боље повезано са саобраћајницама, посебно Ибарском магистралом. Дакле, наведена локација није уступљена "Градској чистоћи" за изградњу постројења за прераду отпада.

Локалне власти тврде да нису обавештене ни да ће се на некој другој адреси, на њиховој територији, сместити поменуто постројење.

- Не, немамо никакву информацију да ће то бити на нашем земљишту - јасни су у ГО Чукарица.


ТОПЛАНA ЦЕРАК?

ИАКО у Општини званично тврде да не знају ништа о градњи фабрике, добро упућени уверавају да су већ вођени разговори о изградњи погона за спаљивање отпада и добијање енергије.

Међу неколико локација које су биле у конкуренцији, пре свега захваљујући својој издвојености, најозбиљнија је она поред постојеће топлане Церак, која се налази са друге стране Ибарске магистрале, преко пута МЗ Видиковац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

biljana

25.08.2015. 20:35

Neko mora da je sisao sa uma ako na takvoj lokaciji pravi spalionicu ili reciklazu! I lokacija reciklaznog centra u Knezevcu je sporna (to je ca 12-15 km od centra), a ovim bi se urnisao potencijal sirenja stambene zone.

mladen

25.08.2015. 23:56

A kako to opstina ustupa zemljiste koje je prema GUP 2021 odredjeno kao prostor za sportske sadrzaje. Slucajnost. Kako da ne. Sramota.

Nik(Nikola)

26.08.2015. 11:45

Zasto se to cudo za spaljivanje ne gradi tamo gde je izvor sirovina ,a to je Vinca,Cerak bi kao lokacija trebao zakonom zastititi kao za nase uslove humanu sredinu za zivot siguran sam da ce oni koji odlucuju o izboru lokacije doneti pravednu i nadasve ispravnu odluku.

Dimitrije

24.02.2016. 20:01

@Nik(Nikola) - Cerak vec jeste zasticen zakonom od Zavoda za zastitu spomenika kulture grada Beograda i to od 2003.-ce.