Улични музичари: Дневница у Кнезу 6.000 динара!

К. Малешевић

17. 08. 2015. у 17:30

Све више музичара, млађих и старијих, због лаке зараде, сцену проналази на плочнику највеће београдске штрафте. Претходна сезона, тврде уметници, била много јача

Улични музичари: Дневница у Кнезу 6.000 динара!

Млади артисти у Кнез Михаиловој улици Фото И. Маринковић

МУЗИЧКИ динар у Кнез Михаиловој улици ове године осладио се многобројним музикантима, који за само неколико сати свирања буду окићени и са по неколико хиљада динара. Идеалне временске прилике мирисале су на добру сезону пред уличним забављачима, но лаки новци, скривени иза тврдње "ми то радимо само из љубави", донели су жестоку музичку конкуренцију на главном београдском корзоу.

Моцартове симфоније преклапају се дуж највеће пешачке зоне у престоници. Многи соло извођачи и гудачки квартети боре се за владавину над пажњом пролазника, али и за банку више у отвореној кутији инструмената испред њих. И тако сваког дана већ од краја априла месеца. Насмејани, раде, како кажу, оно што воле, а висина зарада... то чувају за себе.

- Свирамо само неколико сати и то радимо зато што су ови инструменти део наших живота - објашњава Слађан Цвејић, један од чланова квартета "Инфернаре" и студент музичке академије. - Дневно зарадимо за скроман џепарац. Све зависи од дана, али и присуства других музичара на шеталишту. Тако се деси да то буде 1.000 динара, а знали смо да сакупимо и до три-четири хиљаде.

Иако прошлог лета временски услови нису ишли наруку уличним трговцима нотама, сезона је кажу била далеко изнад актуелне. Дупло мање музичара, који су се лане опробали на овој београдској отвореној сцени, имало је и сразмерно више бакшиша. Баш они признају да је у питању "лака лова", као и да је прича о томе на улицу извела готово све домаће музичке таленте.

- Време не може бити погодније, али је прошле године била много јача сезона, па смо у кутији имали и новчанице од 100 евра - тврди виолиниста Иван Ћирковић из квартета, који свакодневно наступа у близини зграде САНУ. - Имам утисак да су људи све ово већ видели јер нас има превише и да им постајемо досадни. Ипак, зарадимо понешто. Има дана када останемо на по 1.500 динара, а има и кад свако од нас кући понесе по 6.000 динара.

Сезона може бити јака или слабија, али једно правило на београдским улицама се не мења - странци су увек били шире руке.


КИНЕСКИЊА ЕМИЛИ "У ПРОЛАЗУ"

КИНЕСКА фрула под називом дизи зачула се пре неколико дана са плочника Кнез Михаилове улице. Кинескиња Емили, која се у Београду затекла само три дана на свом путовању по Европи, опробала се раме уз раме са домаћим уличним свирачима.

- Зарадила сам скоро 2.000 динара, а свирала сам укупно четири сата - отворено ће Емили. - Пресрећна сам како су људи реаговали на мене и моју музику. Чак ми је један момак пришао и рекао да сам му улепшала дан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Bane

17.08.2015. 19:53

brate kao da zarade 1500e a ne dinara. a 6000 smem da potpišem da su jednom uzeli i nikad vise. ceo dan drndaju za 15e. j za svirku u kafani može troduplo da se uzme od dnevnice za 4 sata

Стиг'о Брат Марко из АМЕРИКЕ!

18.08.2015. 05:29

Ne pisite ovo,sutra ce komunalna policija da ih hapsi i trazi da plate porez.

Srdjan

18.08.2015. 13:54

Није фер да писац текста каже да је свирка на улици "лака зарада". Као срудент свирао сам хармонику 2006. на Калемегдану и верујте ми - то није лака пара. Прођу школске другарице из гимназије, неће да се јаве... Али, зато упознаш много занимљивих људи, који застану, захвале се за мелодију која их дирне. И новац је био пристојан, само што сам ја скоро све остављао у "Платоу"... И те су ми књиге данас најдраже.

pera

18.08.2015. 14:53

Muzicar zivi da bi svirao, ne mora da je to iz ljubavi, ali muzicar mora da svira, a ovaj ko je to napisao ocigledno ni ne zna sta je simfonija s obzirom na to da ne sviraju simfonijski orkestri u knezu, nego kvarteti. Verujem da blagajnici, tetkice, prodavci i mnogi drugi, rade svoj posao iz ljubavi a ne zbog para.

Marija

31.08.2015. 16:06

@pera - Pero,procitaj malo bolje tekst, autor nije napisao da sviraju simfonijski orkestri vec gudacki kvarteti. I sviraju i Mozartove sinfonije (samo naravno u aranzmanu za kvartet). Pozdrav