Дневно продају и по 600 килограма лубенице

С. Милошевић

28. 07. 2015. у 23:05

Велика потражња за бостаном на градским пијацама. Цена на Зеленом венцу креће се од 15 до 25 динара

Дневно продају и по 600 килограма лубенице

Фото М. Анђела

ИМА ли ишта лепше од добро расхлађене лубенице на овим температурама? Продавци и узгајивачи ће рећи да нема. Можда то и јесте разлог зашто се оне овог тропског лета највише купују. Међутим, упркос повећаној потражњи, цена и даље варира. На пијаци у центру престонице, на Зеленом венцу само на једном месту можете да купите килограм за 15 динара.

- Лубенице нам се ове године продају боље него друго воће. Због цене коју држимо продамо и до 500-600 килограма на дан - каже продавац.

На другим тезгама, пак, килограм ове посластице кошта 25 динара. Кажу да сремачка краљица заслужује ту цену.

- Продам тону лубеница за два, три дана - прича Спасоје Трајковић, који већ 45 година током лета продаје ове лоптасте плодове. - Моје су из села око Руме, нису албанске и грчке, па им је зато цена оволика.

Поред "обичних" на неким тезгама се могу наћи и старе сорте попут жуте и црне лубенице, којима се, према речима продавачице, највише обрадују старији суграђани. Жута кошта 70 динара за килограм, а црна иде по 30.

- Старе су то сорте, заборављене - каже Михаило, пензионер. - Скупе јесу, али се исплати дати сваки динар, јер ме њихов укус и мирис на тренутак врате у детињство.

И продавачица са тезге 320 каже да 70 одсто лубеница прода исечене на половине и четвртине.

- Сада се продају и по овој цени, али се бојим да ће ускоро поскупети на 30 динара. Прво брање је завршено и сад долазе друго и треће, али због високих температура брзо презру и пуцају, па их неће бити много.

СУЖЕН ИЗБОР У МАРКЕТИМА

ЦЕНЕ лубеница по маркетима се крећу од 25 па до 30 динара по килограму. Међутим, продају се целе, а и избор је доста сужен, јер их на рафовима има само по 10-20.

ПАЗАРЕ САМО ПО ЧЕТВРТИНУ

- ПАЗАРИ народ, бира. Ипак, више купују половине и четвртине. Лакше им је тако да је носе него онако целу. Ове године су баш лепе и крупне, праве "краљице" - каже Трајковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)