“Мажестик” пред затварањем?!

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ

петак, 26. 06. 2015. у 13:08

“Мажестик” пред затварањем?!
Министарство најавило да ће неуговорени зубари бити технолошки вишак. Запослени у "Мажестику" истичу да уколико ова служба буде затворена, више неће бити лечења по најповољнијим ценама

НАЈАВА надлежних из Министарства здравља да ће неуговореним стоматолозима, сестрама и зубним техничарима бити исплаћене заостале зараде и отпремнине, а потом их прогласити технолошким вишком, забринула је запослене у Поликлиници "Мажестик". Иако им то нико званично није рекао, они сматрају да ће ова служба бити затворена и да ће сви добити отказе, док у градској управи то демантују.

Запослени у "Мажестику" истичу да уколико ова служба буде затворена, Београђани више неће имати где да се лече по најповољнијим ценама, што ће допринети даљем погоршању ионако лошег здравља уста и зуба становника. Њиховој сумњи да ће добити отказе додатно је допринело изјашњавање о годинама живота и стажа.

- Попуњавали смо формуларе колико имамо година живота и колико стажа, што се очигледно ради да би се видело колике отпремнине треба да нам исплате - причају запослени. - Стално нам приписују да радимо приватно, иако има много колега којима је плата у "Мажестику" једини извор прихода. Осим стоматолога, међу онима који ће остати без посла су сестре које раде и по 20 година. Ко ће њих запослити када остану без посла?

НОЋНА СЛУЖБА У НОЋНОЈ служби "Мажестика" раде уговорени стоматолози који плату примају од РФЗО. Сваког месеца ову клинику посети од 2.700 до 3.300 пацијената, не рачунајући оне који помоћ потраже ноћу. Годишње кроз ординације прође око 40.000 пацијената, а викендом и државним празницима долазе из целе Србије.

Како незванично сазнајемо у градској управи, Поликлиника "Мажестик" неће бити затворена. Потврђено нам је да ће запосленима бити понуђено да узму отпремнине и прекину радни однос.

- Једна од могућих солуција је да неуговореним стоматолозима буде понуђен закуп столице по некој симболичној цени - сазнајемо од надлежних у граду. - Они би граду плаћали само закуп, а све што зараде било би њихово. Од своје зараде плаћали би рачуне, доприносе, стоматолошку сестру, материјал... Тако би већина могла да задржи своје пацијенте, од њиховог рада зависила би и зарада, а користили би већ постојећу опрему, што би умањило трошкове.

У главном граду постоји 160 неуговорених стоматолога и сестара, а како кажу, око 40 их је запослено у "Мажестику". Због исплате зарада неуговореним стоматолозима од децембра је блокиран рачун ДЗ "Стари град", коме и припада Поликлиника "Мажестик".

ТРАДИЦИЈА И КВАЛИТЕТ

ПОЛИКЛИНИКА "Мажестик" је основана 1944. године као Војна зубна амбуланта, на месту где је 1926. године отворена приватна зубна клиника. После неколико реорганизација здравствене службе 1981. године је припала Дому здравља "Стари град". То је била највећа стоматолошка служба на Балкану.

Коментари (3)

Petar

26.06.2015. 22:09

Šira javnost i pacijenti se moraju "dići" na noge i na taj način će , prvenstveno, pomoći sebi i zdravlju svojih zuba, a onda i opstanku Mažestika!

Tanja

26.06.2015. 23:00

O kakvim jeftinim pregledima pricate to nema veze sa istinom mene je jeftinije kostalo kod privatnika nego sto bi me kostslo u mszestiku a pritom ni anesteziju nedaju nego trpis bol do suza daleko im lepa kuca