Новобеоградски Блок 11: Спремне две куле и шопинг центар

И. Прековић

субота, 13. 06. 2015. у 23:00

Новобеоградски Блок 11: Спремне две куле и шопинг центар
Представљен нацрт детаљног плана регулације за новобеоградски кварт и хотел "Југославију". Грци граде зграде висине 140 метара, у којима ће бити пословни и стамбени простор

КУЛЕ високе 140 метара, хотел, пословни и стамбени објекат, али и још један тржни центар у престоници, део су планираног пројекта за простор на којем се тренутно налази некада легендарни хотел "Југославија".

Од пре неколико дана на јавни увид стигао је нацрт детаљне регулације новобеоградског Блока 11, између Булевара Николе Тесле, Кеја ослобођења и продужетка Гоце Делчева и Алексиначких рудара, а све то као припрема за потпуно ново лице "Југе". Уз његову реконструкцију, у плану су куле од 33 спрата, али и нови шопинг центар уместо уништеног анекса још током бомбардовања.

Од највећег и најмодернијег хотела у СФРЈ са капацитетом од 1.100 лежајева, сада су у употреби само банкет сала, ресторани у приземљу и поједине канцеларије, што је и довољан разлог да се још једном отворе свечано врата за госте, као давне 1969. године. Ипак, након реконструкције, под окриљем франшизе "Кемпински".

По нацрту, грчки инвеститор QS investment комплексу ће моћи да придода још две куле од 140 метара, чији је "претходница" од 147 метара наишла на неодобравање. Северна вишеспратница, у продужетку Гоце Делчева, биће пословни објекат, а насупрот њој биће смештени станови и апартмани, али као хотелски смештај.

Док ће "Југославија" и "Гранд касино" моћи само да освеже изглед у постојећој квадратури, за уништен део између оба анекса током бомбардовања предвиђена је потпуна промена - тржни центар од три спрата. У продужетку зграде хотела "Југославија" моћи ће да се направи још један пословни објекат исте спратности.


ШИРИ СЕ БУЛЕВАР

УРБАНИСТИ нису заборавили ни саобраћајну инфраструкутру, па ће Булевар Николе Тесле бити проширен за две траке код раскрсница са Гоце Делчева и Алексиначких рудара, за десна скретања ка комплексу. Такође, поред постојеће црпне канализационе станице "Ушће", мораће да се изгради још једна.


ПЕШАЧКИ КОРИДОР И ДЕЧЈИ ВРТИЋ

У ОКВИРУ целог будућег комплекса, у плану је и дечји вртић са капацитетом за 80 малишана и пешачки коридор који ће делити нови кварт од зелене површине уз дунавски кеј. Паркирање ће бити омогућено у надземним и вишеетажним подземним гаражама.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)

alien

14.06.2015. 00:03

Kad bi u Srbiji nicale fabrike kao što niču tržni centri i banke, gde bi nam kraj bio...

Dragan

14.06.2015. 22:25

@alien - Na svaki trzni centar u Srbiji postoji najmanje po 100 fabrika. Vecina gradova u Srbiji imaju fabrike decenijama ali nemaju ni jedan moderan trzni centar. Ako ne verujes meni, pitaj ljude koji zive u Priboju, Kraljevu, Krusevcu, Smederevskoj Palanci, Zitistu, Bosilegradu, Gornjem Milanovcu, Trsteniku, Prokuplju, Aleksandrovcu, itd. Istini za volju mnoge od tih fabrika danas ne rade ili rade za smanjenim kapacitetom, ali nije fabrika decija igracka da kada je upropastis dobijes novu ...

Maki

30.07.2015. 09:05

@alien - S obzirom da svi ti gradovi nemaju trzne centre, onda neka ih grade bas tamo, a ne u Beogradu. Ovde bi mogli da grade moderne bolnice, skole, obdanista, igralista, setalista, sto vise biciklistickih staza, parkova....... Ali kvaka 22 je u tome, sto na svim pobrojanim objektima nema brze zarade, muckanja, preprodaje poslovnih prostora, ugradjivanja. Ovako ce Beograd, ako se mastarije ostvare, jednog dana da se pretvori u golemi trzni centar od stakla i celika

alex miles

14.06.2015. 04:48

Opet Mali na poslu, znaci zavrsetak na sveti nikada, pa cak i pocetak.Po obicaju, baba Maloj se snilo ono sto joj je bilo milo. Ha !

MatijaBG

14.06.2015. 11:51

Opet sjajni crteži....pogledajmo kako danas izgledaju Slavija,Trg Republike,zgrade saveznog MUP-a i sve što smo decenijama unazad crtali...jel i za ovo rok izgradnje 45 godina?

Jasna

14.06.2015. 12:16

Da li je to najbolje resenje nekog konkurasa? Bez imena autora? Bez mrvice kreativnosti, maste, inventivnosti...Gde su nasi urbanisti i arhitekte? Zasto cute?

Nebsa

14.06.2015. 14:30

lep projekat, samo kao po obicaju nacekacemo se do pocetka radova jer u Srbiji od predstavljanja projekta do pocetka realizacije mora proci nekoliko godina. Nekoliko godina smo cekali na izradu projekta, predstoji jos jedno 4 - 5 do dana kad budemo ugledali bagere i skele oko " Jugoslavije ". Zivi bili pa videli.

Joxa

14.06.2015. 15:15

Uzalud poziv bahatim politicarima na ovogodisnji Mixer festival-Neizdrz. Nista oni nisu shvatili, jos se i hvale da su pozvani.

Srbistanac

14.06.2015. 15:16

A milion kvadrata poslovnog prostora u Beogradu je PRAZNO. Jos kad naprave ovog Frankenstajna i plus ono u Savamali, imace mesta za beskucnike i napustene zivotinje do mile volje.

Ха! Ха! Ха!

15.06.2015. 01:25

Ма, у целој причи далеко најважније је то да је у плану изградња и отварање још једног "шопинг" (!) центра... Урааа, благо си га нама!!!

Nemanja

15.06.2015. 11:51

citajuci ove komentare covek brzo shvati koliko smo unazadjeno i zatucano drustvo, toliko negativni ka bilo kakvom napretku i progresu...tuga od naroda koja je ostala da obitava na ovom prostoru

Zadrzi svoje misljene za sebe

16.06.2015. 11:35

@Nemanja - kad nemas veze o zivotu... O kakvom se progresu ovde radi?

ПусиГалор

19.06.2015. 12:02

Ovo nije novobeogradski blok 11, ovaj deo grada pripada opštini Zemun.

Beogradjanka

05.02.2016. 12:57

@ПусиГалор - Ne lupaj gluposti, hotel Jugoslavija pripada bloku 11, bas kao sto pise.