Београд: Тесла и Принцип добијају споменике, Пекић бисту

Танјуг

08. 06. 2015. у 12:35

Споменик Николи Тесли биће подигнут на платоу између Храма светог Саве и Народне библиотеке Србије, биста писцу Бориславу Пекићу у дворишту Треће београдске гимназије

Београд: Тесла и Принцип добијају споменике, Пекић бисту
БЕОГРАД - Споменик Николи Тесли биће подигнут на платоу између Храма светог Саве и Народне библиотеке Србије, биста писцу Бориславу Пекићу у дворишту Треће београдске гимназије, одлучила је данас Скупштина града.

Такође, у престоници ће бити подигнут и споменик Гаврилу Принципу, а локација на којој ће тај споменик бити подигнут биће одређена накнадно.

Одборници су одлучили и да скулптура "Пријатељство", која треба да представља спој пријатељства и везаности деце и кућних љубимаца, буде подигнута на Новом Београду, у Блоку 28, између Булевара уметности и Шпанских бораца. Изградњу ће финансирати Кинолошко друштво Нови Београд.

Трошкове подизања споменика Николи Тесли сносиће Галерија "Радионица душе", која је и покренула иницијативу за његово постављање.

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града је 15. маја изабрала Одбор за подизање споменика Тесли, којим председава патријарх српски Иринеј, а чине га и председник Комисије Јасмина Митровић Марић, архитекта Милица Грозданић, научни радник Драгољуб Милићевић и галериста Момчило Тодоровић.

Скупштина Града потврдила је данас формирање тог одбора, који треба да предузме све неопходне радње на спровођењу Одлуке о подизању споменика Николи Тесли.

Одборници су подржали и одлуку о подизању споменика Гаврилу Принципу, који би требало да буде подигнут до Видовдана, а средства за његово подизање биће обезбеђена из градског буџета.

Иницијативу за подизање споменика Гаврилу Принципу покренуло је Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања, а Комисија за споменике и називе тргова и улица изабрала је Одбор којим ће председавати министар за рад Александар Вулин.

Одборници су одлучили и да биста Пекићу буде подигнута у дворишту Треће београдске гимназије, а она ће бити постављена средствима Ротари клуба Београд - Врачар.

Иначе, Пекић је похађао Трећу гимназију, а често је истицао значај и утицај периода проведеног у школи на његово стваралаштво. У Трећој београдској гимназији, на иницијативу породице и пријатеља, установљен је и Легат Борислава Пекића.

На челу Организационог одбора за подизање бисте биће одборник Зоран Гајић, а чиниће га и Пекићева ћерка Александра Пекић, председник Ротари клуба Београд - Врачар Лидија Бартуш Васиљевић и вајар Давор Дукић.

Током расправе о подизању споменика Николи Тесли дошло је полемике одборниика ДС Зорана Амлипмића и председника Скупштине Николе Никодијевића.

Алимпић је критиковао што се на брзину одлучује о подизању споменика, наводећи да скупштина града "не би требало да ради као хитна помоћ", већ да се одлуке морају доности полако и промишљено.

Он је упитао и да ли је истина да је предвиђено да у подножју споменика Николи Тесли буде шупљина у коју ће накнадно бити премештена урна са посмртним остацима научника, рекавши да "слути да је то намера".

На то му је председник градског парламента поручио да не развија теорије завере, већ да се врати на дневни ред, на којем нису "предвиђања и слутње".

Председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић рекла је да никаквог премештања Теслине урне неће бити, а на констатације да већ постоје два споменика Тесли рекла је да никад није довољно споменика, да је Тесли место на Врачарском платоу и да није реч о надгробном споменику, што је критика која се могла чути.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Деки

08.06.2015. 13:58

Гаврилу је место у близини Саборне цркве, изнад калемегданских степеница, преко пута француске амбасаде.

Hermes

08.06.2015. 14:37

Nisam čuo da neki grad ima dva spomenika istom čoveku na manje od kilometar udaljenosti. Pa onda i na aerodromu koji je po njemu nazvan. To prelazi u neukus. Takođe, da se sprema sahranjivanje u parku to je jasno. Biće to jedini velikan koji nije sahranjem ni u crkvi ni na groblju nego u parku.

Branko

08.06.2015. 22:18

Zloupotreba velikih imena nauke i kuture u sitna, šaćirđijska prepucavanja jevtinih lokalnih političara. Da Tesla, Pekić i Princip znaju ko ih sve "uzima u usta" odmah "u cugu" bi podneli "ostavke na sve funkcije". Slažem se što se tiče dece i kućnih "ljubimaca".

Jadza

08.06.2015. 22:56

Junak i mucenik Gavrilo Princip, zasluzuje spomenik na najboljoj lokaciji u Beogradu.Njegovo mesto je pored Karadorda i Molosa Obrenovica.

Момчило

08.06.2015. 23:30

Од комуниста залуђени шегрти су за време окупације из заседа упуцали немачког војника. За тај "подвиг" страдало је 100 недужних Срба. Гаврилов пуцањ је коштао свет милионе недужних живота. То би се десило и без његовог атентата али се његовом делу приписује. Да је знао какве ће последице његов чин да проузрукује, сигурно би од ове сулуде идеје одустао. Млад, неискусан занет националним идеалима веровао је да ће учинити велико дело. Баш као и онај шегрт скојевац, коју деценију касније.

Glupi smo, i zato plaćamo kroz istoriju

09.06.2015. 11:14

Glupog li naroda? Pa Srbija je ni kriva ni dužna napadnuta 1914, upravo zbog Sarajevskog atentata. Srbija u atentatu ni na koji način nije učestvovala, i njena nevinost je dokazana kroz istoriju. Oni koji podižu spomenik atentatoru srbo-hrvatu, kako se on na sudu izjašnjavao, stavljaju breme krivice čitavom srpskom narodu, za taj događaj koji je bio povod za pogibiju desetina miliona ljudi širom Evrope. Znaju li oni šta rade?

Спиридон

09.06.2015. 23:44

У Београду већ има ШЕСТ споменика Николи Тесли... И сад нам треба још један, док многи заслужни Срби ( ДИС, Ћопић, Селимовић, Пандуровић, краљеви Милутин, Милан Стефан Првовенчани) немају ниједан. Гаврило Принцип, српски борац за слободу, одавно је заслужио споменик, хвала Богу што ће најзад бити постављен.