Уместо књижаре - банка

Ј. Новаковић

23. 05. 2015. у 23:59

Разочарани продавци, али и купци који пазаре књиге за багателу

Уместо књижаре - банка

Попусти се крећу од 20 до 70 одсто, а на акцији која ће трајати до 1. јуна могу се пазарити романи, дечје књиге, поезија... Фото В. Данилов

ПРЕСТОНИЧКЕ књижаре настављају да одумиру! Последња у низу је чувена "Просветина" "Данило Киш" на Теразијама 26, објекат у којем је често могао да се сретне и наш нобеловац Иво Андрић, а у који ће се, како сазнајемо, ускоро уселити једна - банка!

Због затварања ове култне продавнице књига, једна од најстаријих издавачких кућа у земљи је снизила цене својих издања и оних која је откупила од других издавача. Попусти су од 20 до 70 одсто, а на акцији која ће трајати све до 1. јуна, могу се пазарити романи, поезија, дечје књиге...

- Од најјефтинијих, али не мање квалитетних, продајемо "Изабрана дела" Доситеја Обрадовића за свега 250 динара, а "Врз" Благоја Којића за 50 - прича продавац, који не крије разочараност због селидбе. - Продајемо и комплет од два дела Хенрија Милера по цени од 270.

А с обзиром на то да новчаник ограничава жеље љубитеља књига, они који могу да издвоје око 500 динара, могу да се определе за више домаћих и страних издања. Међу меким и тврдим повезима са попустом су "Мој деда патријарх Павле" Снежане Милковић по цени од 590 динара и Бранко Миљковић "Орфејско завештање" које кошта 540.

Муштеријама ће недостајати ова књижара, која нестаје после скоро 60 година са мапе главног града због враћања зграде првобитним власницима.

- У данашње време на 30 кафића иде једна књижара - резигнирана је матуранткиња Магдалена Митевска. - Мислим да је проблем и што се данас објављује све и свашта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Stevan

25.05.2015. 18:45

Да ли ми можете рећи које су све радње биле, на месту садашње књижаре, од 1930. па до данас ?

naranca

15.10.2016. 10:21

Sto su gluplji lakse ih manipulisemo.Daj Im igrice ''Kill zone'' I ''FIFA 16'' I sl.Nije to jednoumlje kao u komunizmu.Ovo je sloboda izbora.Uostalom --''Neznanje je moc''---Dzordz Orvel