ТИТУЛУ најдуже зграде у Београду носи популарна "Ламела" из новобеоградског Блока 21, позната и као "Цик-цак" или "Меандра", дугачка скоро 1.000 метара, са чак 3.500 станара у 62 различита улаза?!

Деветокраки објекат смештен преко пута "Хајата", саграђен шездесетих година прошлог века, јединствен је по својој величини, али и по томе што се налази на чак четири различите адресе, пошто је разапет између булевара Михајла Пупина и Зорана Ђинђића, те улица Милентија Поповића и Антифашистичке борбе.

Под будном стражом "Шест каплара" у најближем комшилуку, овде су настајале анегдоте локалаца које дају душу целом граду. Издвојене, попут кварта, ламеле поређане у стилу домина, причају историју својим гласом, чувајући око 3.500 душа међу својим зидовима.

- У овој згради су живела у почетку само војна лица, а онда и њихови наследници, као и нови власници - прича Ненад, који је провео детињство у овом крају Новог Београда. - Као деца смо јурили по крову, терасама које су спајале све делове зграде, а онда ишли на пецање до оближњих бара.

Трчање дечурлије на последњим спратовима "Ламеле" већ годинама није могуће. Жале се станари на дивљу градњу. Комшије су надзиђивале своје станове, па се шарени врх најдуже зграде. Смењују се цреп, стакло, пластика, лим.

Неплански "украшени" последњи ниво разбија једноличну спољашност. Исте терасе, прозори којих има више од 5.000, сива спољашност подсећају на ружан надимак који су некада дали Новом Београду - "велика спаваоница". Зелене оазе крију се тек међу крацима "Меандре". Смењују се у њеном крилу два вртића, паркови, игралишта, Десета гимназија, Основна школа "Јован Дучић", Тениски клуб "Ушће".

- Школа се некад звала "Јосип Броз Тито", а колико се сећам он је био гост тада на свечаном отварању - присећају се станари најдуже зграде у Београду. - У исто време се градила гимназија, па су средњошколци ишли са основцима. Гурали су се у три смене сваког дана.

Табле са старим називима улица на њеним зидовима подсећају на Лењина и солидарност пролетера. Одмах испод су навијачки слогани и препознатљиве боје спортских клубова. Прави лавиринт за нова лица у крају, тек из птичје перспективе види се сва лепота "Меандре".

Била је пруга одмах ту уз ламеле - прича војни пензионер Томислав Сачић, који ускоро слави осамдесети рођендан. - Ишао је ка Главној станици, а све иза било је равно, без ових стаклених зграда које данас постоје. Знам одавно да живим у најдужој згради у престоници и морам признати да ми је драго.

ЧУВЕНО ДЕЛО МЛАДИХ АРХИТЕКАТА

ИДЕЈНИ творци су "Београдских пет", група тада младих архитеката предвођени Михаилом Чанком. Редом освајајући најпрестижније награде, они су заслужни и за насеља Лиман 1 и Лиман 2 у Новом Саду. Чанку је припала и прва награда на конкурсу за насеље Кнежевац Кијево.


ПОДСЕЋА МАЛО И НА КИНЕСКИ ЗИД

РЕПОРТЕРИ "Новости" чули су од неколико Новобеограђана из ове зграде да је она позната и као "Кинески зид". Међутим, мишљења су подељена, па неки кажу да то име припада другом објекту, који се налази у близини старог "Меркатора" и знатно је краћи од "Ламеле".