РЕАЛИЗАЦИЈОМ пројекта "Београд на води" оживљава се скоро седам деценија стара идеја о тунелу који би ишао од Каменичке до Француске улице, односно од простора на којем се данас налази Економски факултет, у непосредној близини Главне аутобуске станице, па све до Дорћола.

- Иако је изградња одавно почела, тадашња технологија није омогућавала да буде завршен. Данас, то за нас не би представљало велики проблем - рекао је премијер Александар Вучић на седници Скупштине Србије.

Сан да се тунелом повежу савски амфитеатар и дунавско приобаље стар је око 65 година. Генералним урбанистичким планом с почетка педесетих, било је предвиђено да се пробије тунел кроз који би ишла магистрална саобраћајница, па би возила избегла пролазак кроз центар града.

Чак су и почели радови. Копане су цеви у Улици Гаврила Принципа код броја 63. Међутим, није се далеко одмакло. Пробијено је тачно 56 метара. И ту се стало. Званично због појаве подземних вода и клизишта. Незванично, новац и механизација преусмерени су за изградњу Новог Београда.

Излаз из тог базичног тунела, налазио би се у близини велике раскрснице код Цркве Александара Невског на Дорћолу. Тачније, на месту где се данас налази бензинска пумпа.

Стратешки, овим тунелом би се Карабурма повезала са Новим Београдом и Земуном. Возила би из Улице Венизелосове, тунелом избијала у савски амфитеатар, одакле би преко моста прелазили на леву страну Саве. Такође, направила би се и саобраћајница, која би се повезала са Обреновачким путем.

План је у то време био добар, али сан послератних архитеката није реализован. Градилиште је пре 60 година затворено, а највећи део тунела је зазидан. Данас, користи се првих десетак метара, где сада послује ауто-перионица.


ХИПОДРОМ И СТАДИОН ПАРТИЗАНА

ТУНЕЛ од Економског факултета до Француске улице није ни први, а ни последњи о којем се машта. На траси Унутрашњег магистралног прстена предвиђена су чак три, од којих би најдужи и најважнији био онај који би ишао од петље Хиподром све до стадиона Партизана.

Такође су разматране и "подземне везе" Бранковог моста и Булевара деспота Стефана, као и потез од Ветеринарског факултета до Тиршове улице.