МЕЂУ познатим слатким симболима светских метропола, торта која је настала у Београду - „москва шнит”, прославила је 40 година увесељавања непца сладокусцима широм региона.

Хотел „Москва”, који је торти подарио назив и служи је као свој специјалитет, годишње направи и више од тоне овог свима добро познатог слаткиша.

А све је почело давне 1974. године, када су реске вишње урониле у сладак шампонез крем, а хрскава кора од бадема спојила их са сочним ананасом у фино „парче Београда”. Све ово вештим посластичарским рукама умешала је и наслагала Аница Џепина, посластичар у хотелу „Москва”, када је одлучила да осмисли слаткиш који ће се разликовати од тада популарних баклава и шампита. Након непроспаваних ноћи, право посластичарско уметничко дело почело је да се шепури међу традиционалним тортама и колачима у тада реновираном хотелу на Теразијама.

И данас, после нешто мање од пола века, са истим жаром Аница прича о свом слатком изуму.

- Имала сам снаге и воље да унесем нешто ново у реновирани објекат, свашта ми је падало на памет, смишљала сам разноврсне рецепте док нисам створила шните са именом хотела - присећа се Аница. - Оно што је тада настало правим и дан-данас. Ево, баш је унуку спремам за рођендан ових дана.

Временом, како је било скупо куповати само бадеме, они су се мешали са орасима, а сада домаћице често користе само млевене орахе. Не љути се Аница што су јој рецепт променили, разуме насталу ситуацију, али је веома жести када се уместо вишања и ананаса у фил умеша друго воће, а торту исто назову.

Варијације рецепта брзо су се рашириле регионом. Ипак, оригинал се припрема у хотелу „Москва” исто онако како је првобитно осмишљен. Драгоцени рецепт се љубоморно чува, па се тајни састојак никад не открива.

Кад год посети наследнике у хотелској посластичари, Аница се радује лепо исеченим парчадима посутим благо препеченим листићима од бадема и фино увијеним ружама од шећера.

- Ова торта је веома брзо постала право мало парче луксуза, често је поручивана за рођендане, свадбе, велика славља - кажу из познатог престоничког хотела „Москва”. - Аутентична декорација су управо шећерни цветови који се праве на старински начин. Од вреле шећерне масе, вештим прстима до правих ружа. И то јестивих.


МНОГИ ГРЕШЕ ЈЕР ХОЋЕ НА БРЗАКА

ОНО у чему многи греше када праве популарну торту, каже Аница, јесте у томе што желе да слаткиш сложе на брзака.

- Воће не треба умешати у фил, како је многима најлакше, већ се на кору излије фил, па се поређа сечено воће, а онда се ставља остатак фила. Бадеми морају да буду благо печени, а никако се не сме мешати врели путер са „улупаним” жуманцима.


ОСМИСЛИЛА „АЛЕКСАНДРУ”, „АНУШКУ”...

АЛЕКСАНДРА”, „анушка”, „рио торта”, „каракас”, само су неке од торти и колача које је осмислила и направила Аница Џепина. Ипак, омиљена јој је, како каже - „анушка”, која је име добила по њеној унуци. Ова торта прави се са такозваним безе корицама и филом од свежих јагода. Торту „александра” Аница је такође уврстила у хотелску посластичару.