Oтворена реновирана родна кућа Степе Степановића

Танјуг

15. 07. 2014. у 23:52

Реконструисана родна кућа воjводе Степе Степановића отворена jе данас у Kумодражу уз поруку да би то место требало да послужи подсећању и чувању српске традициjе и идентитета

Реконструисана родна кућа воjводе Степе Степановића отворена jе данас у Kумодражу уз поруку да би то место требало да послужи подсећању и чувању српске традициjе и идентитета.

Здање у коме jе рођен славни српски воjвода отворили су градоначелник Београда Синиша Mали, министар одбране Братислав Гашић, српски патриjарх Иринеj, председник општине Вождовац Aлександар Савић и градски менаџер Горан Весић.

Гашић jе на свечаности подсетио да jе Степановић у два наврата био министар одбране, те да jе био храбар и истраjан старешина, коjи jе "у критичним моментима и сам улазио у стрељачки строj како би личним примером помогао своjим воjницима".

"Био jе први међу jеднакима. Био jе пример блиставе воjничке кариjере и учествовао jе у свим ратовима коjе jе српска воjска водила краjем 19. и почетком 20. века", рекао jе Гашић.

Oн jе додао да реновирана кућа Степе Степановића може да послужи онима коjи су заборавили колико су се наши преци борили за очување српске државе, традициjе, идентитета...

Гашић jе додао да ће обновљена кућа бити место где ће и они наjмлађи слушаjући приче о jедном тешком времену када jе наш опстанак на овим просторима био доведен у питање моћи да науче шта значи љубав према свом народу.

Гашић jе нагласио да jе Степановић био човек за пример и изразио наду да ће његова родна кућа постати значаjан и посећен музеj где ће сви, а нарочито млади, моћи да науче о лику и делу славног воjсковође.

"Зато и jесте важно да смо данас овде на прагу куће у коjоj jе рођен, jер се у години у коjоj обележавамо стогодишњицу од почетка првог светског рата, суочавамо са покушаjима ревизиjе историjе", нагласио jе министар одбране.

Oн jе додао да се томе морамо одупрети како би сачували успомену на славне претке, воjводу Степановића, али и Живоjина Mишића, Петра Боjовића, генерала Штурма, маjора Гавриловића и све коjи су учинили да Србиjа из великог рата изађе као победник.

Градоначелник Београда jе рекао да jе за реновирање куће издвоjено око милион динара из донациjе, као и да ће град Београд наставити да подржава такве проjекте, jер жели да очува традициjу и културу и оплемени град.

Oн jе подсетио да су у претходном периоду реновирани Римски бунар, Сахат кула, и зграда Београдске задруге.

Mали jе истакао да град Београд кућу Воjводе Степе ставља на располагање свим грађанима, али и туристима и позвао их да сви дођу и упознаjу се са животом и радом Степе Степановића.

Председник општине Вождовац се захвалио свима коjи су учествовали у акциjи, а посебно одборници из бившег сазива Ивани Tомић, коjа jе покренула ову инициjативу.

Праунук Степе Степановића, Драгиша Степановић рекао jе да jе Степа био ратник, народни човек и да jе поносан што у своjоj шездесетоj години поново види отворени "раj у коме jе рођен".

Скуп jе почео интонирањем химне Боже правде коjу jе извео Репрезентативни оркестар Гарде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Đura Zmaj

17.07.2014. 00:02

Najbolja odbrana od "revizora" Naše istorije je vraćanje istoriji Miloša S. Milojevića koga smo se odrekli pod pritiskom tih istih revizora, pa tako naša deca sada uče da smo mi doseljenici na Balkan, inače našu prapostojbinu, a da su Šiptari starosedeoci na našoj zemlji krvlju predačkom natopljenom.Tako će biti sve dok i Miloš S. Milojević koji poput Milunke Savić ne dobije svoju grobnicu u Aleji velikana, umesto da počiva u tuđoj (prijateljskoj) grobnici na Novom groblju u Beogradu.