Нема новца за свратиште и пензионере

М. Т. КОВАЧЕВИЋ

27. 05. 2014. у 16:22

Нема новца за свратиште и пензионере
Због несташице пара, град умањује субвенције најугроженијим категоријама становништва. Најстарији са малим пензијама без помоћи. Одлуку донео Привремени орган 22. априла

Град Београд убудуће више неће новчано помагати најсиромашнијим пензионерима који имају мања примања од 20.000 динара. Подсећамо, претходне две године, град је у четири рате, најсиромашнијим пензионерима помагао са 1.000, 4.000 и 5.000 динара, зависно од тога да ли су примали мање од 15.000, 18.000, односно 20.000 динара.

У Одлуци о правима и услугама социјалне заштите, на основу наведеног у Службеном листу, види се да град укида члан 15. по коме је имао могућност да помогне Свратишту за децу, које 24 часа дневно брине о младима који живе и раде на улици.

- Нисмо обавештени о овој одлуци града, јер смо претходних десет дана били ангажовани око деце из поплављених подручја - прича Милица Ђорђевић, извршни директор Центра за интеграцију младих. - Ове године нисмо имали финансијску помоћ, осим што користимо градске просторије у Крфској улици. Верујем, ипак, да нам неће бити угрожен рад у наредном периоду.

Град је из свог делокруга рада избрисао и услуге подршке за самосталан живот, па неће бити више финансирана персонална асистенција за одрасле и старије особе са телесним инвалидитетом. Право на повремену једнократну помоћ изгубила су деца без родитељског старања, ученици и студенти. Ову помоћ убудуће неће имати и ђаци основних, средњих школа, студенти, који имају сметње у развоју.

НЕ РАДИ ВИШЕ НИ БЕЛЕФ ЦЕНТАР Секретаријат за привреду преузео је послове у области зоохигијене, Секретаријат за пољопривреду интегрисао се у Секретаријат за привреду, док је основана служба за интерну ревизију града Београда, као и служба за буџетску инспекцију. Убудуће, Дирекција ФЕСТ-а биће Центар београдских фестивала, док су уникути БЕЛЕФ центар и „Југоконцерт“.

Измена је било и код интервентне новчане помоћи, као и код сталне новчане помоћи, што се односи на родитеље који имају тројке, четворке, петорке, шесторке и дупле близанце. Право на једнократну помоћ, убудуће, појединац и породица моћи ће да остваре само једном у календарској години, а тај износ не може бити већи од 80 одсто просечне плате.

Иначе, сутра би требало да буде одржана седница Скупштине града на којој ће се између осталог дискутовати и о социјалним давањима.


УКИНУТА КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ

Град Београд укинуо је Управу за воде, а послове предузећа, предмете, архиву и запослене, преузео је Секретаријат за привреду. Престале су да раде и Канцеларија за младе, Управа за енергетику, Канцеларија за заштиту пацијената, Агенција за европске интеграције и сарадњу са удружењима.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

sale

27.05.2014. 19:23

Kod zutih je bilo I za trudnice I za borce I za penzionere I za svratiste I za sve zivo kod ovih nema nista ko je tu lud znaci opet smo se presli verujuci ovim novim da ce biti jos bolje a ono sve gore I gore sto bi narod rekao ko hoce vece izgubi iz vrece sami smo ih glasali a oni mudro cutali I cekali svojih 5 minuta da nam zariju noz u ledja a kad onomad naidje voda I treba pomoc znaju da moljakaju I da zovu taj isti narod u pomoc , ne kaze narod djabe daj nekom vlast pa ces videti ko je.

JovanaB

30.05.2014. 10:16

@sale - Nikoga ne branim, ni ove ni one, ali ste, izgleda, zaboravili da je Dilas je oktobra 2012. godine prvi uveo i sproveo umanjenje subvencija, ali tako sto su one ostale procentualno iste, a povecao je mesecna primanja na koje se stice popust. Od tada su racuni za placanje komunalija bili veci, kako kome, naravno, za oko 1.500 pa na vise. Pogledajte svoje racune i videcete da sam u pravu.Prvi je poceo Djilas, ovi nastavljaju, pa sta ce dalje biti.... mozda se ide ka tome da se "ukine" narod.

To mačko i miš

28.05.2014. 12:26

Koje trodno! Vec smo se poceli i cuditi da je od lani sve u redu!