Београдске школе не желе да деле наставнике

М. Л. Јанковић

16. 04. 2014. у 08:01

У Београду око 700 просветара нема пун фонд часова. Школска управа дозволила издавање нових радних књижица

ШКОЛСКУ норму у Београду не може да испуни више од 700 наставника, али када се појави ново радно место у просвети они, по свему судећи - неће добити посао. Ово се догодило у 27 случајева у основним и средњим школама у престоници. Уместо да наставници са мањком часова добију ангажман и сакупе фонд за пуну плату, школе су посао дале новим кадровима правдајући се "да не желе да деле запосленог са другом школом" или да на листи "нема квалитетног кадра".

На оптужбу Форума београдских гимназија да је у Првој гимназији запослена нова професорка физике, иако за ту позицију чека већ 15 просветара који су вишак, из ове школе кажу да су све урадили по прописима.

- Професорка физике нам је отишла у пензију, па смо тражили да запослимо нов кадар - каже директор Александар Андрејић. - Колегиница је месецима била на замени и одговарала је свим условима. Прво смо од Министарства финансија добили забрану новог запошљавања, али је та блокада скинута. Од Школске управе смо добили дозволу, расписали конкурс, све у складу са законом. Имам још три таква случаја, да људи раде на замени и да их треба запослити.

КРИТЕРИЈУМИ НИСУ СПОРНИ

- Улажем велике напоре да у мојој школи ради само квалитетни кадар, који ће бити квалификован да учи децу - говори Андрејић. - Не могу да запослим петоро наставника којима недостаје 20 одсто да испуне фонда часова на једно место.

ТЕШКО ЈЕ РАДИТИ НА ЧЕТИРИ МЕСТА О КОНКРЕТНОМ случају у Првој београдској гимназији, Гордана Цветковић каже да на листи није било ниједног просветара који већ није радио у другој школи. - Неким наставницима на листи потребно је још десет или 20 одсто да попуне фонд часова - каже начелница Школске управе. - Јако је тешко уклопити распоред онима који треба да раде у три или четири школе, поготово ако су удаљене.

Мада је већ пет месеци на снази забрана запошљавања у јавном сектору, у Школској управи Београда дозволили су издавање нових радних књижица.

- Када је почетком године донета одлука о забрани, сви конкурси за пријем просветара су стопирани - објашњава Гордана Цветковић, начелница Школске управе Београд. - Онда су школе почеле да достављају молбе за места која су им неопходна. Добили смо између 300 и 400 захтева, уважили смо 14 за основне и 13 за средње школе, накнадно још неколико. Критеријум је, наравно, био квалитет, али и могућност 100 одсто ангажовања.

СОКИЋ: ИЗГОВОР ЗА ЗЛОУПОТРЕБУ

ОБЈАШЊЕЊЕ да школе нису могле да ангажују наставнике који "јуре" норму, већ су посао дале "новима", у Форуму оцењују као - изговор за малверзације.

- Могли су да запосле људе којима недостаје 50 одсто од укупног фонда - каже председник Форума Миодраг Сокић. - Онда би имали два наставника на једној позицији, а не по пет. Ово је само оправдање јер су хтели да доведу друге људе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Micika

16.04.2014. 13:01

Zakon moze da se primeni na razlicite nacine, tako da radnja bude "zakonita". Ali ako je odluka u okviru zakona doneta iz necasnih motiva - ako je prednost data losijem kandidatu, onda je po sredi rdjava "slobodna ocena", cin koji moze biti kaznjen kao zloupotreba polozaja.