Постављена спомен плоча у част свим палим борцима

И. П.

07. 10. 2013. у 16:49

Српска напредна странка поставила обновљену спомен-плочу у част мајора Гавриловића и свих палих бораца пре 98 година

НА углу улица Мике Аласа и Цара Уроша на Дорћолу где је пре тачно 98 година мајор Драгутин Гавриловић одржао чувени говор браниоцима Београда, Градски одбор Српске напредне странке открио је спомен-обележје у част свим палим борцима.

Речи од којих се леди дах, сада су поново овековечене у бронзи на иницијативу глумца Тихомира Арсића, који је открио плочу заједно са председником Народне скупштине Републике Србије Небојшом Стефановићем.

Пред стотинама грађана и Удружења поштовалаца и потомака добровољаца и војника ослободилачких ратова 1912-1918. године освануло је ново спомен-обележје, јер је старо украдено, као и обновљен зид од скарадних графита сада достојно имена Драгутина Гавриловића.

Службом епископа Јована Ћулибрка, као и наступом хора "Кир Стефан" и Биље Крстић са групом "Бистрик" одата је пошта свим погинулим јунацима чији су подвизи пали у заборав, баш као што је неустрашиви мајор након одбране Београда, пробијања Солунског фронта и заробљеништва у концентрационом логору скончао у болести и беди 1945. године.

ГРАД: САМО СТРАНАЧКА ПРОМОЦИЈА

ГРАДСКА комисија за споменике и називе улица изразила је жаљење зато што се лик и дело мајора Драгутина Гавриловића користи за страначке промоције, јер представници СНС нису поштовали јасно прописану процедуру и градске одлуке.

У саопштењу се напомиње да ником није дозвољено да без претходног одобрења или консултација са надлежнима, поставља обележја у Београду.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Viktor

07.10.2013. 17:36

Zbog cega nisu prosto postavili novu plocu, koja bi imala isti tekst i izgledala isto kao i stara? Izmedju ostalog stara je bila lepsa.

SRBENDA

17.07.2014. 10:54

Јунаци!Тачно у 15 часова непријатеља се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао.Војници! Јунаци!Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и Отаџбине. Ви немате више, да се бринете за животе ваше, они више не постоје.Зато напред у славу! За Краља и Отаџбину! Живео Краљ! Живео Београд! Nemojte praviti ono sto nije istina. Tekst je izmenjen