Војни музеј обележио рођендан изложбом фотографија познатих

Ј. Д. Лјутић

22. 08. 2013. у 22:13

Војни музеј обележио рођендан изложбом фотографија познатих
Приказани великани који су га посетили од 1937. године. Гости музеја, тридесет државника и политичара, од краљице Елизабете до Тита и Че Геваре

ВОЈНИ музеј на Београдској тврђави обележио је у четвртак свој дан, 22. август, отварањем изложбе "Посете познатих личности Војном музеју", на којој је представљено више од 100 фотографија направљених током посете 30 државника и политичара тој институцији. Ипак, то је само део збирке "фиотоса" које досада никада нису биле излагане, нити представљене јавности.

Фотографије на изложби обухватају период од 1937. године, када је кнез намесник Павле Карађорђевић отворио реновирану садашњу зграду Војног музеја, до 2003. када га је посетио конструктор најпознатије аутоматске пушке на свету Михаил Калашњиков.

На њима је, поред осталог, овековечен и тренутак кад је Јосип Броз Тито отворио и обишао реконструисани Војни музеј 20. октобра 1961. године. Такође, приказане су и бројне посете државника, попут британске краљице Елизабете, етиопског цара Хајле Селасија, краљица Уједињеног Краљевства Елизабете ИИ, као и краљице Данске Маргарете ИИ, револуционара Енреста Че Геваре, али и кнезова Александра и Николе Карађорђевића, патријарха Павла, књижевнице Десанке Максимовић и многих других светских и домаћих јавних личности.

Иначе, Војни музеј, једна од најстаријих музејских институција у Србији, основан је још 1878. и од самих почетака па кроз дугу историју постојања, има значајну улогу у српској музеологији и култури. Оно што га издваја од осталих музеја јесте његова изложбена поставка, која презентује војну историју српског народа на Балкану.

Посетиоци изложбе имају задовољство да преко изложених фотографија, дело Мише Мустапића и Драгослава Елезовића,сагледају разне аспекте времена у ком су настале, сам тренутак дочека делегација, модне детаље, атмосферу... И да уживају!

СИМБОЛ ТВРЂАВЕ

ВОЈНИ музеј смештен је на бастиону првог југоисточног фронта Београдске тврђаве, у згради подигнутој 1924. године за намене Војно-географског института, која је 1956. уступљена Музеју. Окружен градским бедемима и највећим и најлепшим београдским парком, Калемегданом, музеј представља један од симбола тврђаве.

ОСНОВАН 1878.

МУЗЕЈ је основан указом кнеза Милана Обреновића 22. августа 1878. године на предлог министра војног, пуковника Саве Грујића. Била је ово још једна од манифестација стицања државне независности. Прва музејска поставка отворена је 1904. поводом стогодишњице Првог српског устанка у склопу крунидбених свечаности краља Петра Првог Карађорђевића.

У 12 ЗБИРКИ 30.000 ПРЕДМЕТА

ПОСЕБНА пажња посвећена је прикупљању предмета и формирању студијских збирки. Данас музеј има око 30.000 предмета систематизованих у 12 збирки и веома импозантну фототеку са око 100.000 фотографија. Музеј располаже и специјалном библиотеком са фондом од 15.000 наслова из области историје, археологије, музеологије и других сродних грана науке, и са више од 5.000 часописа.

ПОСТАВКА ОБУХВАТА 14 ВЕКОВА

СТАЛНА музејска поставка покрива раздобље дуго 14 векова борби за слободу, односно период од насељавања Словена на Балкан и стварања првих јужнословенских средњовековних држава до последњих ратних дешавања током деведесетих година прошлог века. Посетиоци имају прилику да се упознају са најразноврснијим примерцима оружја, војне одеће и униформе, застава, одликовања, фотографија...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације