Београд - Град 150 дивљих насеља

Р. КРАСИЋ

20. 06. 2013. у 08:23

Београд - Град 150 дивљих насеља
Више десетина хиљада људи у престоници живи по нехигијенским квартовима, углавном у кућицама од картона. Већина су Роми, долазе са југа Србије, али и из околних земаља, Македоније и Црне Горе

СВАКОГА јутра се омањи град људи у престоници пробуди без текуће воде, канализације, на граници људског достојанства и егзистенције. У потрази за бољим животом, из свих крајева Србије у Београд пристижу они који углавном живе од претурања по отпацима и ђубриштима.

Ових нехигијенских насеља има на свим местима где је могуће "сазидати" кућицу од картона, дасака или се једноставно заузимају напуштене куће које су спремне за рушење. Највећа се и даље налазе код топлане преко пута Видиковца, у Земуну у насељу Алтина, Чукаричкој падини, Бежанијској коси, Орловском насељу...

- Нехигијенска насеља у Београду нису никад мапирана и никад није урађен њихов попис. Сматра се да њихов број варира између 100 и 150 на територији града. У њима, такође према проценама, живи неколико десетина хиљада људи - рекао је Дарко Божић, члан Градског већа. - Таква насеља представљају потенцијалну опасност по саме њихове становнике. Бараке су направљене од картона и дрвене грађе и у овим насељима су чести пожари. Отворене септичке јаме, гомила смећа које становници насеља прикупљају, пацови и друге животиње које такође привлачи отпад, представљају потенцијалну опасност и за њихове становнике, али и за околну заједницу.

ОДНЕТО 1.230 КУБИКА ОТПАДА СА простора нехигијенског насеља са обе стране Ибарске магистрале на Видиковцу однето је недавно више од 1.230 кубика отпада. Остала је чистина пуна прашине. - Након напуштања нехигијенског насеља, иза његових дотадашњих становника остало је доста кабастог отпада, уобичајног ђубрета које се може наћи у сваком насељу и одређена количина секундарних сировина - рекли су у "Чистоћи".

Нажалост, и поред тешке економске ситуације и у главном граду, број насеља се повећао у последњих неколико година. Они долазе најчешће из јужних делова Србије, око 40 одсто их је са Косова и Метохије, а има и људи пристиглих из других држава, пре свих Македоније и Црне Горе. У највећем броју то су припадници ромске популације.

- У нехигијенским насељима се најчешће настањују лица која се у Београд доселе из јужних градова Србије где, у великом броју случајева, поседују породична имања и стамбене објекте и где остварују права из области социјалне заштите - напомиње Божић. - Велики број њих је већ расељен из других нехигијенских насеља, а постоји одређени број породица које је раније већ стамбено збрињавао град Београда или Комесаријат за избеглице и миграције.

Највећа и најпознатија оваква насеља била су поред Белвила и испод моста Газела која су пре неколико година потпуно расељена. Недавно је покренута и акција уклањања дела објеката са Ибарске магистрале у којима је живело стотинак породица. Међутим, само је делимично успела. На простору од топлане и ОМВ пумпе па све до обилазнице ауто-пута, нема више видљивог насеља. Лјуди су се након што је ругло са овим уджерицама уклоњено, добровољно повукли дубље у околну шуму и живе под окриљем крошњи дрвећа.

СТАНОВЕ ДОБИЛА 191 ПОРОДИЦА

РАСЕЛјЕНИМ породицама, који су живели покрај "Белвила" и испод Газеле, обезбеђени су смештај у мобилним стамбеним јединицама, легална струја, пијаћа вода, купатила и сва неопходна инфраструктура. Град плаћа трошкове становања, воду, кошење траве, поправке, редовно чишћење насеља...

- До сада је 191 ромска породица добила социјалне станове, чак 60 расељених из нехигијенских насеља - наводи Божић.

КРИТИЧНЕ ТАЧКЕ

* код ОМВ пумпе на Ибарској

* насеље Алтина у Железнику

* на Чукаричкој падини

* на Бежанијској коси

* у Орловском насељу


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

kalea52

21.06.2013. 12:59

@vgz - konacno vece interesovajne negoinace . to znaci da se citaju vesi dobro je to

gici

20.06.2013. 08:59

Uopste nije ulonjeno divlje naselje kod OMV pumpe na ibarskoj.Razbezali su se po okolnim sumarcima i zapustenim njivama a razvukli su gole zice za struju sa bandera za rasvetu.Ko seta kerove tuda neka pazi opasno po zivot

MatijaBG LDP

20.06.2013. 09:04

Ako mi je od neceg muka,onda su to textovi vezani za ove nazovi "jadne"stanovnike.Samo mi koji zivimo ovde i trpimo ovo nismo jadni.Ako pre neki dan Djilasova sta god,predstavnica, kaze da ce BG jos vise da se brine o ovakvim ljudima,sta ocekujete.To se razglasi i eto njih svi hrle ka BG/u i karton barake nicu na sve strane.Ko ce da se brine o nama Beogradjanima,ljudima bez posla i stanova?Ili je i nama uslov da podignemo karton baraku,da dobijemo tada status" jadnika "i dodele nam stan?FUJ

dolabella

21.06.2013. 13:52

@MatijaBG LDP - Ljudi, pa sta je sa ovim MatijomBG LSD, pa ja njegove komentare ne mogu da prepoznam.Da ga nije sunce udarilo, ili se DATUMU nada, ali tov ise nije isti covek!

busa

20.06.2013. 09:39

Samo bager bato dalje nećeš moći smrad treba rasturiti ,dinamit u ruke ,pa kad ste mogli gospodo šilerovu da rušite ,možete i ove smradove.pun mi vas je ...

Milan

20.06.2013. 11:00

Srbijo osvesti se, koliko ljudi ima bez krova nad glavom a koju su ovoj državi posvetili godine rada, učestvovali na radne akcije, gradili ovu državu!!! Pljuju u lice ljudima koji su godinama u podstanarstvu i koji možda mogu samo da sanjaju o stanu...doživeće ova Srbija da svi posadimo po jednu šupu od kartona pa da čekamo stan, socijalu i zbrinjavanje...Ja planiram na krušnom toku na Novom Beogradu da dignem jedno kartonsko zdanje, svidja mi se okoliš!!!!

Dragan

21.06.2013. 01:01

Treba zakonom propisati kaznu od najmanje 10 godina robije za svakoga ko podigne i/ili stanuje u bespravnom objektu, bez obzira da li je taj objekat u sklopu divljeg naselja ili je izvan njega. Pored toga, treba ovlastiti policiju da takve objekte ruse bez ikakve prethodne procedure i da hapse pocinioce bez ikakvog naloga. Takav zakon bi morao da vazi za sve, bez obzira da li se radi o nasim ljudima ili romima. Pred zakonom bi morali da svi budemo jednaki u svakom pogledu.