ИЗМЕЂУ Мостарске петље и зграде БИГЗ, некадашњи Стари млин увелико поприма нови изглед, пошто на његовим темљима израста први хотел ланца "Радисон блу" пут облака. Планирана пословна кула од 12 спратова већ досеже висину петог и увелико побуђује интересовање закупаца са разних страна.

Иако је тек 2011. године заклјучен уговор за луксузни објекат, још од 2008. инвеститор "Соравија" се сусретао са многим проблемима, као што су администрација, финансијска колебања, па и нерешена имовинска питања парцела. Ипак, из дуго одлаганог "камена темељца" сваког дана ниче велелепно здање на површини од 25.000 квадратних метара, које ће своје госте смештати у реконструисани Стари млин као хотел од 255 соба, а пословница у облику стаклене куле је већ сада атрактивна за отварање представништава, како домаћих, тако и страних фирми. Крај радова очекује се у мају 2014. године ако све буде ишло по испланираним фазама градње.

- За сада на градилишту има 80 радника које води извођач радова, аустријска фирма "ЛСГ Буилдинг Солутион д.о.о". Очекујемо да ће број бити већи за још 100 људи, како посао буде одмицао - каже за "Новости" Ана Марковић из "Соравија групе" - Поред куле која је скоро на пола пута од планираних 3.400 метара квадратних, напредује и реконструкција Старог млина. Пажљиво се скида и чува свака опека, а све је под надзором и у кординацији са Заводом за заштиту споменика културе града Београда.

Стари млин је, иначе, нашао место међу културним споменицима престонице. Нјегова спољашња форма не сме се мењати, али после пожара 1994. општина Савски венац уступила је локацију предузећу "Колинг" за изградњу 800 квадратних метара стамбеног простора. У међувремену, комплекс је продат компанији "Соравија груп" чији ће се идејни пројекат хотела уклопити у већ постојеће здање.ХРВАТСКА ФИРМА, СРПСКИ РАДНИЦИ

ПРИ првим темељима градилишта дигла се прашина око тога зашто су хрватске фирме "Муцић" и "КФК техника" подизвођачи на овом пројекту, али из "Соравије" уверавају да је то била одлука извођача радова и уверавају да су запослени наши радници. По отварању објекта, рачуница говори да ће бити стално запослено најмање 150 радника, како у хотелу, тако и у кули на разним позицијма угоститељства и одржавања.

"СОРАВИЈА" ГРАДИ ЈОШ ЈЕДАН ХОТЕЛ

НИ овде неће бити крај инвестицијама аустријског гиганта, па је после окончања овог пројекта "тешког" 60 милиона евра, руководство најавило изградњу још једног хотела са три звездице - јер су, капацитети смештаја гостију у Београду мали, а потенцијал туристичке и пословне дестинације велики. Изградња и стамбених јединица је такође једно од будућих улагања ове компаније.