Три генерације на истом послу

И. ПРЕКОВИЋ / Ј. ДЕВЕТАК

понедељак, 03. 12. 2012. у 08:03

Три генерације на истом послу
Воскарска радња на Врачару у којој ради три генерације воскара Штерића опстаје осам деценија. Удранички се запиње у време слава када се и једино стиче нека зарада

ВРЕМЕ слава већ је у пуном јеку, а неизоставни детаљ сваке домаћинске трпезе је славска свећа. У "ударничком" раду затекли смо једне од ретких чувара овог умирућег зната, воскаре Миодрага и Александра Штерића. Звонце на вратима радње у Максима Горког 33, која својим изгледом оживљава сећања на Београд тридесетих, није престајало да се оглашава пристизањем нових муштерија. Међутим, воскари само у овом периоду године остваре неку зараду од које преживљавају до следеће сезоне слава.

- Данас продамо само трећину онога што смо успевали деведесетих. Тешко је, али трудимо се да проширимо понуду, па правимо мирисне и свеће по наруджбини - рекао нам је наследник воскарске радње на Чубури Александар Штерић.

Три генерације Штерића већ осам деценија негује породичну традицију, која успева да се одупре многим притисцима данашњег потрошачког друштва. Ручна израда свећа разнолике намене и даље налази пут до купаца управо својим неприкосновеним квалитетом, који се не може поредити са индустријском производњом.

ВЕРНЕ МУШТЕРИЈЕ НАДАЛЕКО су чувене вештине ове породице воскара, па њихове муштерије нису само Чубурци, већ у ову радњу пристижу и купци из удаљенијих делова града. Ипак, највише је купаца старије генерације, јер они највише цене спретне руке мајстора овог заната.

У овом старом еснафу најтраженији је програм славских свећа, али и ту има јаке конкуренције. Тренд куповине освештаних свећа из цркве сузбија већу продају малих занатлија, а кинески произвођачи су и у овом домену надвладали ниским ценама, а наоко савршеним дизајном.

- Мала производња захтева увек више издатака и нико не може да се такмичи са серијском производњом, када се роба продаје у кесама "за бадава". Али таква свећа гори можда сат времена, она коју ми произведемо и до четри и по сата - објашњава Александров отац Миодраг.

Тешко је доћи и до квалитетног парафина на овим просторима, а све мањи број пчелара осетно је смањио и изворе квалитетног воска, па само љубав и поштовање према оснивачу Светиславу Штерићу, који је ударио темеље радње и научио занату сина и унука, можда је једини мотив за наставак породичног бизниса.

ЦЕНЕ ОД 70 ПА СВЕ ДО 2.900 ДИНАРА

ЦЕНЕ стандардних славских свећа крећу се од 150 до 700 динара, док за оне нешто веће са ручним радом треба издвојити и до 2.900 динара. Украсни модели различитих боја и димензија коштају између 80 и 120 динара, а рођенданске "бројке" 70 динара.

ВОСАК ЗА ДЕПИЛАЦИЈУ

ШАРЕНОЛИКЕ воштане фигуре са фитиљима које су раније красиле свачији дом, као и лицидерска срца и медењаци, који су такође били специјалност породице Штерић, заменила је припрема воска за депилацију. Међутим, и за ту делатност проблем је набавити неопходан материјал, па већ неколико месеци немају приходе од овог производа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ona

04.12.2012. 09:47

Mugu reci da svke godine za slavu Sv Djurdjic kupujem svecu u vasoj radnji. Veoma smo zadovoljni, gori od kada se upali a to je oko 11h pre podne pa do kasno u noc i ipak ne izgori do kraja , a kupujemo srednju velicinu svece. Veoma smo zadovoljni i da jos dugo dugo proizvodite svece dobrog kvaliteta.