БЕОГРАЂАНИ које је ових кишних дана неким случајем "издао" кишобран, не морају га одмах отписати - госпођа Лјубинка Бошковић више од 40 година их у радњици на Дорћолу поправља и израђује.

Кишобрани се данас могу купити на готово сваком кораку. Има их у разним бојама, дезенима, па чак и облицима. Има оних који стају свега стотину, али и неких чија цена достиже и по више хиљада динара.

Кишобран је некада био неизоставан модни детаљ, а данас је најчешће само потрошна роба. Они који се, пак, не слажу са овом тврдњом и нису спремни да се тек тако одрекну свог вољеног модела, могу свратити у Вишњићеву број 6 на Дорћолу - у последњу београдску радњу у којој се поправљају кишобрани.

ДОЛАЗИЛИ ЧАК И ТИТОВИ РОЂАЦИ КАДА је Лјубинка Бошковић 1971. отворила радњу у Вишњићевој 6, ретко ко је размишљао о покретању сопственог бизниса. То је, како каже бака Лјубинка, у оно време било готово незамисливо. Ипак, кишобране су у њеној радњици куповали и поправљали многи поштовани Београђани, па чак и неки од чланова Титове породице.

Седамдесетогодишња Лјубинка Бошковић, која је почетком седамдесетих година прошлог века отворила ову радњу, каже да се овим занатом бави искључиво из љубави, јер од поправке кишобрана данас тешко да може да се живи.

- Углавном поправљамо кишобране, а иначе их и правимо, само не у оној мери као раније - каже бака Лјубинка присећајући се времена када се добро живело од продаје.

Јесење кише у ову дорћолску радњицу доносе нешто више посла, али током летњих месеци једва да може да се заради за режије.

- Најбоље и најлакше би било продавати нове кишобране. Међутим они су моји "пацијенти" и волим када могу да их "излечим" - са осмехом на лицу објашњава "докторка". - Некада је било могуће поправити готово сваки кишобран, али данас то није случај, јер се потребни делови више не производе. Зато је због набавке делова за поправку једног некада потребно "жртвовати" и неколико кишобрана.

Према речима госпође Лјубинке, њена радњица се није много променила у последњих 40 година и једина је у овој дорћолској улици која пролазнике може да подсети на нека прошла времена.

Ако сте и ви можда поносни власник неког антиквитета који се покварио, уместо да га баците у ђубре можете свратити до Дорћола и покушати да му још мало "продужите живот".

ЗНАНЈЕ ПРЕНЕЛА НА ЋЕРКУ ТАТЈАНУ

ПРЕМА Лјубинкиним сазнањима, она је последња "докторка" за кишобране у Београду, а можда и на свету. Ипак, своје знање пренела је и на ћерку Татјану, па ће по свој прилици Београђани још дуго имати где да нађу лека за свој кишобран "у невољи".