И мајстори буше у Мажестику

З. РАДОВИЋ

четвртак, 25. 10. 2012. у 21:25

И мајстори буше у Мажестику
После 30 година обнова стоматолошке поликлинике „Мажестик“. Град уложио 6,5 милиона динара. Радови се обављају по етапама

У СТОМАТОЛОШКОЈ поликлиници "Мажестик" на Обилићевом венцу ових дана је као на градилишту. У њу су се уселили мајстори који би требало да "дотерају" ординације које за реновирањем вапе већ три деценије. Запослени најављују да ће и у наредних месец и по дана, колико је планирано да траје реконструкција, редовно примати пацијенте. Радови се одвијају у етапама, па ће бити премештања из једне ординације у другу, али начелник др Душан Живановић тврди да ће корисници имати услугу на какву су навикли.

Средствима из градског буджета требало би до почетка децембра да се оконча реконструкција свих одељења.

- Мајстори ће заменити застареле, лоше инсталације, уредиће неисправне мокре чворове и старе зидне облоге, које су црвоточне јер су од дрвета - објашњава др Живановић. - У свим ординацијама је неопходно кречење, а похабане су нам и столице. Оне су практично музејски експонати, јер су старе 30 година. Новца за њихову замену, нажалост, нема, али ћемо их сопственим средствима тапацирати.

ЗА ЛОШЕ ЗУБЕ НИЈЕ КРИВ НОВАЦ - НЕДОСТАТАК новца не сме бити разлог за лоше зубе - сматра др Живановић. - Некада је чињеница да немамо пара изговор што немамо здравствену културу. Било је периода када се и златан мост могао урадити бесплатно, али и тада је било крезубих у нашој земљи. То је ствар свести, али чини ми се да младе генерације, ипак, више воде рачуна о зубима.

У инвестиционе радове Град ће уложити око 6,5 милиона динара. Запослени се радују што ће ускоро радити у лепшем амбијенту, али нису задовољни што им плате касне. С обзиром на то да нису на буджету, морају сами да их зараде, а пошто су тек окончани годишњи одмори, било је и мање посла, самим тим и мање новца.

- Правилником који је донет 2006, стоматологија је издвојена и ми сами морамо да зарадимо за своје плате. То није једини издатак, јер плаћамо и материјал, резервне делове, 35 одсто трошкова за комуналије...- прича начелник. - У већем делу године успевамо довољно да зарадимо, али када наш фонд пресуши, морамо да тражимо помоћ од матичног дома здравља "Стари град", па им после враћамо новац.

Др Живановић напомиње да правилник има и своје добре стране, јер сада стоматолози у свим здравственим установама долазе на време на посао, пошто имају пацијенте од којих зависе, пазе на потрошњу материјала и рационално га троше, љубазнији су према пацијентима, а и више се труде, јер свако добије колико је зарадио.

КАО ДРАГСТОР - РАДЕ 24 САТА

СТОМАТОЛОШКА поликлинка која је данас у саставу дома здравља "Стари град", постоји још од Другог светског рата.Најчувенија је по радном времену, јер су лекари, сестре и техничари пацијентима на располагању 365 дана у години, 24 часа дневно.