Мега хотел поред Зоо-врта

М. Р. МИЛОСАВЛЈЕВИЋ

уторак, 09. 10. 2012. у 20:55

Мега хотел поред Зоо-врта
Дуго најављивани пројекат на месту зграде "Бека" могао би ускоро коначно да заживи. Урбанистички пројекат чека на усвајање, затим следи прибављање дозвола

ДОРЋОЛ је на добром путу да постане домаћин престижном хотелском комплексу. Некадашња зграда "Бека" преко пута Зоолошког врта уступиће место огромном, мултифункционалном комплексу површине 94.000 квадратних метара, уколико се остваре тежње грчког инвеститора, компаније "Ламда дивелопмент". Ова фирма купила је зграду "Бека" још 2007. године за 55,8 милиона евра и ангажовала архитектонски биро Захе Хадид, једне од најчувенијих архитеката данашњице.

На поменутих 94.000 квадрата требало би да се смести резиденцијални, комерцијални и пословни простор, али и хотел са пет звездица. Ова локација би постала својеврсни "центар центра града", у којем ће бити места за најразличитије садржаје - шопинг, шетњу и одмор, али није искључено да буде и туристичка атракција. Представљаће нову спону између града и реке, и, што је најважније, отвориће хиљаду нових радних места. Цео пројекат вреди око 200 милиона евра и поштује све прописе о заштити околине.

Јавна презентација пројекта отворена је у уторак у просторијама Градске управе у 27. марта 43-45, и моћи ће да се види сваког радног дана до 16. октобра, између 9 и 15 сати. Ако урбанистички пројекат буде усвојен, инвеститор ће моћи да уђе у процедуру за прибављање свих потребних дозвола за градњу од Министарства грађевинарства и урбанизма.

КОМПЛЕКС ДЕО БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ

ТЕРЕН на којем би се овај комплекс изградио припада Београдској тврђави, и део је споменика културе од изузетног значаја за државу. Републички Завод за заштиту споменика културе је у марту ове године прописао услове заштите тог подручја, а све сугестије уврштене су у пројекат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

miki

11.10.2012. 19:29

A niko ne spominje da je plac na kome treba da se gradi velelepni hotel sporan i da se oko njega sude Grci, vojska i Beomedicina!? Ovako nesto samo moze kod nas

Iksy

24.10.2012. 15:12

Bezveze. :( MIslim, izgleda sjajno, ali nije Kalemegdan pogodno okruzenje za takav stil... Treba da ostane ono sto jeste.