НОВИ Београд је можда некада био спаваоница, али сада је пословни центар престонице, урбанистички уређен као најмодернији градови на свету. Овим речима Александар Шапић, прослављени ватерполиста и један од најтрофејнијих српских спортиста који је пре неколико недеља изабран за председника општине Нови Београд, почиње разговор за "Новости".

Шапић је на месту помоћника градоначелника Драгана Ђиласа највише пажње посвећивао младима и спортистима, али обећава да ће у наредне четири године у најмногољуднијој београдској општини наставити да води бригу о омладини, деци, али и најстаријим суграђанима.

* Које су области којима ћете се посветити на почетку свог манадата?

- За почетак, покушаћу да на најбољи начин у разговору са професорима и директорима школа, грађанима и ученицима, искористимо капацитете које има Нови Београд, а није их имао никада у својој историји. Ова општина сада има "11. април", најбољи базен у граду, одличну Халу спортова, биоскопе "Фонтану" и "Југославију", које је град реновирао и средио. У наредном периоду треба да се заврши оно што је започето и да се ови капацитети искористе и омогућимо грађанима да у њима коначно и уживају.

ЛИЧНА КАРТА АЛЕКСАНДАР Шапић је рођен 1. јуна 1978. године у Београду. Дипломирао је 2003, магистрирао 2009. а докторирао 2012. у области индустријског менаджмента. Један од најбољих ватерполиста света свих времена за национални тим је наступао од 1995. до 2008, освајач је многобројних медаља на највећим такмичењима. Крајем 2009. именован је за помоћника градоначелника, од јула 2011. председника је ГО Демократске странке. Говори енглески, италијански и руски језик.

* Који су највећи изазови у области инфраструктуре?

- Паркинг је годинама проблем, али то је ствар која се посетепено решава. Постоје и бројни проблеми о којима ја не знам, па ми је због тога идеја да отворим комуникацију са грађанима и да нас о свим својим недаћама и потребама сами обавештавају. Нико не може да зна да ли је у неком крају аутомобил годинама паркиран на јавном простору и као старо гвожђе заузима место онима који су регистровани. Бићемо отворени за све, надам се да ће месне заједнице коначно постати наш први контакт са грађанма.

* Да ли ће саобраћајница Војвођанска - Тошин бунар бити завршена?

- Са комплетном изградњом приступних саобраћајница Моста на Ади, као и моста Земун - Борча, Нови Београд ће бити географски центар Београда. Колико сам тренутно упознат, проблем саобраћајнице Војвођанска - Тошин бунар је имовинске природе, а и она је у надлежности градске управе. Завршетак је неминован, јер се у ту саобраћајницу практично "улива" пут који иде са Моста на Ади. Имам идеје које ћу изнети у наредном периоду, а могу да буду добре не само као градски, већ и државни пројект.

* Који је део Новог Београда најнеугледнији и сматрате да би требало да буде уређен?

- Рођен сам у Новом Београду, овде сам одрастао и, осим кратког периода у иностранству, читав живот сам провео овде. Ни за један део не могу да кажем да је ружан. Једино могу да приметим да постоје нехигијенска насеља која треба средити и, када се створе услови, преселити те људе на боље место - закључио је Шапић.ОЛИМПИЈСКО ЗЛАТО (НИ)ЈЕ ДАЛЕКО

* МОГУ ли ваши ватерполисти донети злато из Лондона?

- НА ово незахвално питање одговорићу као бивши спортиста, а не навијач. Освојити злато у било ком спорту је изузетно тешко. Треба да буду спремни, да играју најбоље што знају и у том случају имају велику шансу да освоје медаљу. Лично сам освојио сва златна одличја осим олимпијског, ако га ови момци узму осећаћу се као да сам то ја урадио.

ПОЗНАТИ ПО СПЛАВОВИМА И СПОРТУ

* ПОСЕБНО богатство општине су реке, обале, сплавови.

- Додатно би требало средити и приобаље Саве и Дунава. Сада је донет закон о уређењу сплавова који прописује величину и стандард, па сам сигуран да ће се и та област средити. Нови Београд је препознатљив по добром проводу. Уосталом, све најважније спортске и музичке манифестације у овом делу Европе одржале су се управо у нашој општини.