НАГО тело Деми Мур у филму "Стриптиз" који је био актуелан деведесетих година прошлог века сигурно је остало у сећању мушкараца широм света, али су и многе жене пожелеле да маме уздахе баш као позната глумица. Оне које и даље имају амбиције да буду неодољиве, привлачне и у кондицији, као и да усаврше вештину пол денса, могу то да науче и у Београду.

Мирта Стојковић, костимографкиња, родом из Хрватске, пре четири године отворила је студио где девојке вежбају да плешу око шипке и уз њу. Она каже да пол денс доноси унутрашњи мир, подиже самопоуздање, сензуалну снагу, а уз све то добије се резултат сјајно обликовано тело.

Власница се сећа да чим је чула за овај плес, пожелела је да га научи, па је уписала школу у родном граду где је научила покрете зване "С фактор". Данас, уз кореографије комбинује и костиме од тила и чипке, корсете и подвезице.

ОТАЦ ДОВЕО ЋЕРКУ НА ТРЕНИНГЕ... НАЈСТАРИЈА полазница пол денс фитнеса има 50 година. Према речима Мирте Стојковић, власнице школе у којој се учи игра уз шипку, најчешће се мајке и ћерке, сестре и другарице заједно одваже да заплешу. - Имамо пример једног оца који је довео ћерку и платио јој чланарину, без предрасуда - каже она. - Мушкарци су нам ретки гости, а то и не чуди, јер нашу школу често зовемо "Клуб срећних жена".

Две сале са алуминијумским стубовима, дужине око три и по метара, пригушена светла, мале лампе и тиха музика. Сваке недеље око десетак полазница у овој атмосфери вежба да се попне уз шипку, виси са ње наглавачке, лагано спусти и дочека на ноге... Тренинг почиње лаганим вежбама загревања јоге, балета и пилатеса.

- Стриптизете играју у кафани пуној дима, док их пијани мушкарци ките новцем - каже Мирта, власница студија. - Овде у нашем "рају", надомак "Београдског сајма", девојке и жене се друже, пију кафу, деле тајне и обликују своје тело. Вежбамо у малим групама да би се инструкторке максимално посветиле полазницама, а наш клуб има око 100 чланова.

Мирта, мама две девојчице, објашњава да у сали нема огледала, јер се жене стиде пред собом и не могу да се опусте, завесе су увек навучене како би атмосфера била интимнија. За час је потребна уска гардероба, у салу се улази без обуће, а најважнија је вера у себе. Мушкарци никада не присуствују тренингу.

- Наше играчице су већином образоване жене и мајке, а када би дошла девојка која жели да се припреми за рад у ноћном клубу, не бисмо јој затворили врата - каже наша саговорница.

Полазнице су нам стидљиво, кријући се од објектива, рекле да се уз инструкторке осећају посебно и срећно, а да им је сваки тренинг занимљивији од претходног.


ПРОФЕСИОНАЛКЕ ПОСЛЕ ОСАМ МЕСЕЦИ

ПОЛ денс у Хрватској заживео је пре осам година, а прва школа у Загребу одмах је примила десетине полазница. Осам инструкторки из Београда тамо је ишло да заврши обуку и сад успешно уче полазнице из престонице да плешу. Курс кошта 4.000 динара, а часови се одржавају једном недељно. После два месеца играчице прелазе на други ниво, а након осам оне су професионалке.