Ученице Математичке гимназије из Кембриджа донеле медаље

З. РАДОВИЋ

17. 04. 2012. у 07:31

Ученице Математичке гимназије из Кембриджа донеле медаље
Невена Николић, Јелена Тришовић и Маријана Вујадиновић освојиле су бронзу, док је Анамарија Пири добила похвалу на Првој европској математичкој олимпијади за девојке у Кембриджу

ЕКИПА "математичарки" из Србије, која је освојила три бронзане медаље и једну похвалу на Првој европској математичкој олимпијади за девојке у Кембриджу, у недељу је стигла у Београд. Ученице Математичке гимназије Невена Николић, Јелена Тришовић и Маријана Вујадиновић освојиле су бронзу, док је Анамарија Пири, гимназијалка из Сенте, добила похвалу.

На аеродрому "Никола Тесла" ове вредне девојке у недељу су, осим породице и пријатеља, дочекали директор Математичке гимназије Срђан Огњановић и неколико професора. Нису крили радост и понос, што ће се на списку одличја која су освојили ученици ове школе од националног значаја наћи и награде са Прве олимпијаде за девојке.

- Срећни смо што су нам се Невена, Маријана и Јелена вратиле са медаљама - каже директор. - Оне су дивна деца и много су се трудиле. Сигурни смо да заслужују ове награде.

Маријана Вујадиновић, једна од награђених ученица, каже да смо помало навикли да мушкарци освајају награде, али подсећа да ни девојке нису ништа мање талентоване.

- Ова олимпијада је осмишљена да би се математика промовисала и међу ученицама, али то никако не значи да смо ми "слабије" у овој области од наших вршњака - тврди Маријана. - С обзиром на то да се ово такмичење одржава први пут, очекивале смо да ће задаци бити лакши, али је уствари било поприлично тешко. Драго нам је да смо успеле да освојимо награде, а било је лепо и што смо упознале много девојака које имају слична интересовања као и ми.

ЈАКА КОНКУРЕНЦИЈА

НА овој олимпијади, која је отворена 10. априла, учествовали су тимови из 18 земаља - 15 из Европе и екипе из Америке, Саудијске Арабије и Индонезије, а националне екипе биле су састављене од четири ученице. Вође тима наших успешних младих математичарки су професор Математичке гимназије Мирјана Катић и представник Друштва математичара Србије Зоран Каделбург.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Valter

17.04.2012. 08:48

Čestitke devojkama. Zatrpani loptama i mikrofonima izgubimo iz vida prave šampione. Bravo!!!

Danica

17.04.2012. 09:23

čestitam ovim mladim devojkama.Trebalo bi da dobiju više medijskog prostora da mladi ljudi dobiju i ovakve uzore, uzore iza kojih stoji rad. Ove mlade devojke nije ocenjivao žiri sa rečima:"Bože, što si slatka!", što često gledamo kod nas na raznim takmičenjima. Pišite o mladim ljudima koji su za svoj rad i učenje dobili priznanja. Samo nas znanje i dobrota može spasiti.

Zaboravice matematiku

17.04.2012. 17:12

Jel su se upozale sa strendzerima kako to obicno ide?nastavice kontakt?