ЗЕМУНЦИ, њих педесетак, чланови Клуба за спорт и рекреацију на води "Гардош" у недељу су деветнаесту годину заредом, прославили славу - пренос моштију светог оца Николаја, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара, у народу познатију као летњи Свети Никола.

Према речима Ђорђа Аћимовића, председника "Гардоша" и заслужног грађанина Земуна, Клуб има задатак да сачува аласки дух и да негује културу наутичке рекреације.

- Земун је, кроз историју, живео од Дунава и на Дунаву а земунско рибарство било је јаче него београдско. За Клуб је тренутно најбитнија наутичка рекреација, а планира се отварање аматерске радио-станице и видиковца - каже Аћимовић.

Милован Пауновић, члан "Гардоша", објашњава да ову марину од других разликује то што је мала, што нема скупих чамаца и што се ноћна чуварина не плаћа. Сви се помажу и влада права клупска атмосфера. Омиљени део дана му је када се после посла "спусти на воду" и попије кафу, јер како је рекао "само Дунав може да однесе све проблеме".

Док је главни кувар Грле, спремао фиш паприкаш од чак једанаест врста рибе, остали су постављали столове и припремали разноврсно послужење за славске госте. Оркестар "Земунски тамбураши" дочекивао је госте староградском музиком, а најмлађа чланица клуба, Николина Караклић, ученица другог разреда школе "Лазар Саватић", рече да често долази овде јер је лепо, воли куцу Мицу и мале маце, али и пеца и свира гитару.