Туристички инспектори да раде као дракстори?

А. КРСМАНОВИЋ

30. 03. 2011. у 21:54

Туристички инспектори да раде као дракстори?
Привредна комора Београда предложила туристичким инспекторима да уведу трећу смену. Угоститељи викендом после поноћи без контроле

ПРИВРЕДНА комора Београда предложиће Туристичкој инспекцији да уведе и трећу смену, како би инспектори коначно почели да контролишту управо оне који раде у "сивој зони".

Горан Јанковић, из ПКБ, каже да су управо вече и ноћ време када инспектори треба да изађу на терен и "прочешљају" угоститељске и смештајне објекте у престоници.

- Нама је циљ да се уреди област гостопримства, јер већ дуже време инспектори упорно проверавају само оне објекте који уредно плаћају ПДВ и пријављују раднике - каже Јанковић. - Превелика је контрола објеката који су регистровани и раде по свим прописима. Многи, међутим, отворе објекте само ноћу или када су велике манифестације, а инспектори раде само дању и упорно проверавају исте хотеле, ресторане и агенције. Још већи проблем су манифестације које се одржавају викендом и ноћу. Био сам у Швајцарској и видео да инспектори раде као "мрави".

ЧУЧАВЦИ ЗАСЛУГОМ туристичких инспектора, из Србије су протерани чучавци! Пре шест година донета је одлука да у угоститељским објектима морају да се укину чучавци, и то су морали да контролишу туристички инспектори, јер санитарни то нису хтели. Статистички подаци говоре да странци који дуго живе у Београду, на излете радије иду северно него јужно од Дунава, искључиво због хигијенских услова.

Годинама већ постоји проблем са словеначким, хрватским и румунским водичима који вршљају по Београду, али пошто туристе доводе када су нерадни дани, викендом и за празнике - инспектори их не кажњавају. Такође, инспекција уредно контролише хотеле и категорисан приватан смештај, што чини само трећину смештајне понуде Београда!

- У последњих годину дана управо настојимо да инспектори не контролишу апартмане према списку који им је дала Туристичка организација Београда, већ да читају огласе и проналазе управо оне који нису пријављени - каже Горан Петковић, државни секретар за туризам. - Инспектори заиста много раде и резултати наплате туристичке таксе говоре томе у прилог.

ИНСПЕКТОРИ

ТУРИСТИЧКИ инспектори (има их око 100) од почетка године обавили су 5.345 контрола угоститељских и туристичких објеката и донели 1.261 управну меру. Због жалби грађана, инспектори су обавили 379 контрола.

Највећи број контрола обављен је у планинским центрима, али и градским срединама. У пролеће највећи број контрола односиће се на припрему летњих аранжмана туристичких агенција, али и угоститељских објеката у бањама и великим градовима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације