ПЕНЗИОНЕР Миодраг Милосављевић свакодневно долази у Добрачину 11. Друштво за бригу о старим лицима које се налази на овој адреси је место где овај времешни Дорћолац са још око 500 својих вршњака - чланова друштва хита сваког јутра. Тамо се друже, чаврљају "о свему и свачему", гледају телевизију, играју шах или домине...


Друштво за бригу о старим лицима општине Стари град је хуманитарна организација која постоји већ 36 година и јединствена је у нашој земљи. За своје чланове отворена је сваког дана од 9 до 14 часова. Престоничким пензионерима на располагању је за скоро све што им је потребно.

ДОДАТНЕ АКТИВНОСТИ ПОРЕД свакодневне помоћи и подршке, које Друштво за бригу о старим лицима Стари град пружа својим члановима, волонтери организују и додатне активности. Само неке од њих су посете позориштима, или једнодневни излети. За најугроженије пензионере, ова организација сваког маја обезбеђује пакете помоћи са основним намирницама и хигијеном.

- Радимо по територијалном принципу и у свом саставу имамо 16 месних заједница - прича Бранка Мрвајевић, потпредседница Друштва. - Финансијски се о нама брине општина Стари град, која нам излази у сусрет за све акције. - Од чланарине, која по особи на годишњем нивоу износи 350 динара, намирујемо дажбине и комуналије. Одлично сарађујемо и са Домом здравља Стари град, Црвеним крстом, као и центром за социјални рад.


Друштво тренутно броји 521 члана и о њима брине 27 волонтера.


- Наши најстарији суграђани овде једном недељно могу добити бесплатне лекарске, као и правне савете - наставља потпредседница Друштва, и сама пензионер. - Осим тога, ту смо за њих и за све остало што им затреба. Ангажовали смо и волонтере за теренски рад који обилазе наше чланове, пружају им помоћ у кући, у одржавању хигијене или спремању оброка. Имамо и мајсторе за ситне поправке у кући, као и фризера који се брине о њиховом изгледу по симболичној цени.


Међутим, друштво, топла реч и осмех је оно што суграђанима који долазе у Добрачину 11 највише значи. Како сами кажу, не сећају се ни да су били много млађи овако лепо забављали...