Маме у клупама

И. М.

23. 10. 2010. у 20:53

Предшколско одељење за мале Роме у насељу Плави хоризонти. Деца ће се припремати за школу, а маме учити да читају и пишу

МАЛИ Роми из насеља Земун поље и Плави хоризонти имају своју “малу школу”. У Улици Бранка Костића, у Плавим хоризонтима, почело је да ради предшколско одељење у коме ће се малишани из ромских домова припремати за полазак у праву школу. У клупе ће, осим предшколаца, сести и њихове маме које још нису научиле да читају и пишу.

Школица” је у суботу почела за 25 девојчица и дечака који имају пет или шест година. Када се њихови часови заврше, настава креће и за 12 младих мама.

РЕДОВНИ ЂАЦИ
ТЕК неколико ромских малишана у целом насељу не иде у редовну школу. И Шерифа Фетахи, једна од мама, која је сина Ридвана довела у суботу у нову “школицу" потврђује да њена, али и деца из комшилука, не избегавају наставу.

Цео пројекат заједнички реализују Основна школа “Бранко Пешић” из Земуна и америчка организација “Цхурцх Wорлд Сервице”, која је обезбедила средства за отварање “Мале школе”.

- Програм укључивања ромске деце у школски систем почели смо пре неколико година. Тада је кренуло свега 20 ђака. Сваке године њихов број се значајно повећава и све их више полази у школу на време. Не касне за својом генерацијом. И ова "Мала школа" помоћи ће да се још више заинтересују за школу – каже Јованка Стојић, директорка ОШ “Бранко Пешић”. - Колико за децу, образовање је важно и за њихове маме. Школа им је до сада била далеко, па смо им се приближили, дошли у комшилук. Када се овде описмене, лакше могу да наставе даље да се образују или да нађу неки посао.

Маме и њихова деца засада уче у изнајмљеном простору. Али, према речима Виталија Вороне, регионалног координатора “Цхурцх Wорлд Сервице”, ове године тестираће заинтересованост Рома да децу доводе у ово предшколско одељење. Већ догодине “Мала школа” могла би да прерасте у прави центар, за који би била изграђена посебна зграда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bibija

25.10.2010. 11:19

Zbog cega objavljujete slike skole ``Braca Stamenkovic`` a pisete o skoli ``Branko Pesic``.