СВА београдска јавна предузећа морају да запосле укупно 374 радника са инвалидитетом - по једног на сваког 50. запосленог. Ова обавеза наметнута им је пре месец дана, ступањем на снагу Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом. Јавна предузећа запослила су чак 39 радника са инвалидитетом више него што је захтевано. Тако, у 21 јавном предузећу ради укупно 413 запослених са разним степенима инвалидитета. Међутим, иза бројки остаје чињеница да су у већини предузећа, на појединим радним местима и раније биле особе са инвалидитетом.

ПАРКИНГ СЕРВИС
У "Паркинг сервису" радиће 15 особа са инвалидитетом. У овој фирми кажу да одраније имају колеге са инвалидитетом, да су лане запослили двојицу, а да су недавно радно место добила још петорица. Сви из последње "туре" раде на управљању градским паркиралиштима. Ангажовање осталих је у складу са степеном инвалидности и углавном раде на пословима основне делатности овог јавног предузећа - на паркиралиштима, али поједини су запослени у информатичкој и административној делатности.

Међу онима који предњаче по броју запослених из ове категорије свакако је и Градско саобраћајно предузеће "Београд", самим тим што је и укупан број радника велики. Иако је ова фирма званично добила сагласност да запосли 131 особу, у радни однос примљено је 176 радника.

- Заправо, од када је Закон ступио на снагу, нисмо примили ниједног новог радника - каже Радослав Николић, генерални директор ГСП. - Особе са инвалидитетом већ су радиле код нас, а у зависности од степена инвалидитета и до које мере могу да буду оптерећени, ангажовани су на пословима кондуктера, у административним службама и на шалтерима. Нови закон признаје нам инвалиде који су одраније код нас у радном односу.

Слична ситуација је и у "Градској чистоћи", која такође упошљава већи број радника за инвалидитетом.

- Имамо 1.745 запослених, па је наша квота по закону да имамо 37 радника са инвалидитетом - каже Драгана Милошевски, помоћник генералног директора за односе са јавношћу и маркетинг. - Међутим, ми смо већ имали запослена 44 инвалида, који углавном раде као курири и административни радници.

За "Београд пут" квота је 28, а у овој комуналној служби већ је упослено 11 радника са инвалидитетом.

- Од данас своја радна места добија још шесторо нових колега, а у преговорима смо са градом да у наредном периоду потпишемо уговоре са још 11 њих - објашњавају у "Београд путу". - Запошљавамо их на местима у зависности од стручне спреме и степена инвалидитета, а ови последњи радиће на пословима столара, бравара, магационера, на одржавању круга и као техничари за документацију.