ЗА укратко препричану "Ану Карењину", "Процес", Андрићев роман "На Дрини ћуприја" или састав на задату тему ђаци више не морају да се муче, постоје они који ће своје знање, креативност и начитаност продати за новац. За састав из српског језика треба издвојити од 500 до 1.500 динара, док се цена дипломских и семинарских радова креће од 20 до чак 100 евра!

Новински и интернет огласи препуни су натписа који нуде "знање". Тако се школске обавезе, читање лектире и припрема писмених задатака сада замењују читањем огласа у којима се чак размењују и већ добро оцењени радови у другим школама. Писци за контакт остављају само своју и-мејл адресу или број мобилног телефона.
– Ученике цена не брине, јер очигледно је да такво понашање одобравају родитељи - каже девојка која је дала један од огласа. - Врло често и родитељи ме зову уз објашњење да наставници не знају да пренесу градиво и да зато њиховом детету треба мало помоћи. Основци траже помоћ у вези са штивом које читају у школи, док средњошколце муче обимне лектире.
Многима је писање радова за друге додатни посао више од 10 година. Они продају много радова и добијају петице у бројним средњим школама, не само у Београду. Интересантно је да један исти састав добија одличне оцене у пар престоничких школа. Међу "продавцима знања" има и професора који се оглашавају да држе приватне часове, а у ствари им понуде све на готово. Додуше има и оних који се томе противе.
Професор српског језика у једној београдској основној школи Вида Николић тврди да се увек примети када ученик на писмени задатак дође са већ урађеном темом.
– Дешава се да не стигну да препишу, па онда први део састава буде одличан, а закључак напише сам и јасно видите о чему се ради - каже Николићева. - Некада је довољно само да питате да ли ти је неко помогао око домаћег и дође се одмах до одговора мало мама, тата, сестра. Када се ради са ђацима зна се њихов начин изражавања са редовних часова. Тада их упозорим да то више не раде и оценим их нижом оценом због преписивања.
За овакво стање највећи кривци су родитељи, тврди психолог Драгица Павловић Бабић. Они подржавају децу да се сналазе у датом тренутку, уместо да их подстакну да уче.
- Већина њих види како функционише свет око њих, па се тако и они понашају - каже наша саговорница. - Рецимо, друг мога сина редовно узима приватне часове из свих предмета, а родитељи му редовно плаћају и писање саставе. То им не смета јер сматрају да је боље да дају новац него да он добије јединицу, па онда плаћају позитивну оцену професору.

ЦЕНЕ
У ЗАВИСНОСТИ од тога који разред дете похађа, која је тема, да ли је слободна или из градива, цене се крећу од 500 до 1.500 динара. А ако неком хитно треба нека од оваквих услуга за два сата може да добије готов рад за 4.000 динара и проблем састава или лектире је решен.

УПУТСТВО
НАЈВЕЋИ број сајтова не само да нуде списак препричаних лектира по азбучном реду већ и детаљно упутство како то да урадите и који су програми неопходни, а ако их немате како и њих да скинете. Већина таквих сајтова за „скидање” лектира и писање састава своје услуге нуди бесплатно, а поједини нуде и лозинку која се плаћа око 500 динара.