Смањујемо трошкове градње

Е.В.Н

19. 12. 2009. у 20:55

Смањујемо трошкове градње
 Оливер Глишић, члан Градског већа Београда за ”Новости”, о мерама за интензивнији развој престонице. До краја децембра биће усвојена одлука о нижим накнадама за грађевинско земљиште

 У ПЕТ до дванаест, на последњој седници Скупштине града, биће усвојено смањење цена накнада за грађевинско земљиште, што ће смањити цену градње. То у интервјуу за “Новости” открива Оливер Глишић, члан Градског већа задужен за урбанизам, и најављује усвајање низа мера за повећање градње, као и равномеран развој престонице кроз покривање града планском документацијом.
- Београд је захтевао ново дефинисање стратегије поступања са урбанистичким документима и то је нешто на чему сам са свим стручним службама администрације радио 15 месеци. Покривање Београда планским документима од кључног је значаја за даљи развој града, планска документа гарантују независност од администрације. Дакле, више планова, мање могућности за корупцију.
* У јавности се доношење новог Генералног урбанистичког плана представило као најважнија ствар за развој Београда. У ком правцу ће се развијати престоница?
- Нови ГУП је израз тежње ове градске власти да Београд буде конкурентан свом окружењу, да омогући прилив инвестиција, да буде бољи у смислу еколошких стандарда, да буде енергетски ефикасан, као и одговорнији према својој будућности. Та одговорност често значи и тешке одлуке, којима се мења лична карта неких делова града.
* Градња нових мостова нешто је о чему ова администрација највише говори и на чему највише ради, зашто је то тако?
- Мостови су неопходни Београду и надам се да ће до 2012. бити завршен мост преко Аде,као и да ће градња тзв. кинеског моста од Земуна према Борчи почети 2011. Мост преко Аде ће заједно са обилазницом и другим саобраћајницама дефинисати нови режим саобраћаја у граду и делимично растеретити главне правце од тешког саобраћаја.
* Док градите мостове, грађевинари кажу да је градња стала. Да ли је истина да у 2009. није издата ниједна локацијска дозвола?
- Више од 800 захтева за локацијске дозволе је поднето, што значи да градња није стала, али је чињеница да је то мање него претходних године. За то постоје два разлога: недостатак финансијске подршке банака грађевинарима и доношење новог Закона о планирању и изградњи.
* Зашто је Закон натерао инвеститоре да устукну?
- Закон је коначно дефинисао питање имовинско-правних односа, али подзаконска акта још нису донета. Подржавамо доношење Закона, али се мора водити рачуна о континуитету који инвеститори од нас очекују, о политичкој стабилности и стеченим правима као гаранцији страних и домаћих улагања.
* л Било је замерки да јавност и стручни кругови нису били довољно укључени у процес доношења Закона. Да ли је Београд био уључен?
- Одлично сарађујемо са Министарством за просторно планирање, али Београд је морао више да буде укључен у дефинисање одређених законских решења, јер се 90 одсто проблема урбанизма рефлектује кроз престоницу. Надам да ће подзаконска акта донети до краја године, како су и најавили.
* Избори на Вождовцу донели су лош резултат ЛДП-у, странци која вас је поставила. Многи сматрају да је томе у великој мери допринело и доношења новог ГУП-а, у коме сте учествовали?
- Нисам страначка личност. ЛДП је једина странка у градској власти која је у врхове политичких органа делегирала управо нестраначке личности и тако одржала предизборно обећање. Друго, неуспех на Вождовцу је врло релативан, а поменуо бих да смо имали огроман успех у Костолцу. Вождовац је атипична општина, претежно руралног карактера, а то није средина где су гласачи ЛДП-а примарни. ЛДП-у је недостајало око стотину гласова да пређе цензус. Ови избори су се понављали три пута и дошло је до замора бирачког тела, зато не мислим да је нови ГУП разлог овог резултата.
* При доношењу измена ГУП посебно вам се замерало због “случаја Лука”...
- То се често чини из неразумевања и чисто политичких побуда. Неко је морао да се ухвати у коштац и са решењем Гордијевог чвора који се зове “Лука Београд”, а којим је град оптерећен више деценија. Јавности је мало познато да у пределу од “Луке” преко Панчевачког моста па до Аде хује има више од 30 легалних канализационих цеви и 100 нелегалних. И да је на шпицу Аде хује највећа депонија грађевинског материјала у Београду. Интерес града и ове градске власти је да грађанима врати реке, да имамо још једну Аду циганлију на шпицу Аде хује са маринама, спортским објектима и објектима јавних садржаја, да изместимо царински терминал из центра града. Наравно, инвестиције које значе и радна места.
* Значи, ви тврдите да је све то у интересу Београђана?
- Апсолутно! Нема ту никакве енигме. Али, јавност није правилно информисана о проблематици урбанизације Београда чији је “Лука” само један мањи део. Власници “Луке” или било који други власници земљишта, стана, фудбалског игралишта не треба да буду жртве дневнополитичке популистичке комуникације и недостатка храброст, него ми треба да подстакнемо све инвеститоре да доприносе развоју града и увећању његових прихода.
* Београд је данас неконкурентан на инвестиционој мапи, има највећу цену накнаде за грађевинско земљиште...- У сарадњи са Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда постигли смо сагласност и усвојили решење за смањење накнада кроз додатне попусте, а у циљу подизања прилива инвестиција. У овоме смо имали потпуну сарадњу Дирекције, њеног директора и кабинета градоначелника. Ново системско смањење ће бити на снази већ од наредне године, а усвојиће се до краја ове. Упоредо радимо и на формирању јединственог шалтера за инвеститоре, а увели смо и квартално праћење свих инвестиционих активности.
* И шта кажу извештаји, да ли се инвеститори повлаче из Београда?
- Пратимо анализе извештаја и зато је и дошло до увођења нових мера и олакшица за инвеститоре, али и ако оне не дају резултате, доносићемо нове и констатно ће се радити на стварању доброг амбијента за инвестиције, како стране тако и домаће.
* Да ли је истина да тај пакет мера садржи и олакшице за све оне који граде објекте који су у фукцији образовања, спорта, културе...
- Да, и то је био предлог ЛДП-а. Биће олакшица и за приватне инвеститоре који желе да својим улагањима допуне садржаје јавних служби које подижу квалитет живота грађана. Такође, биће и нових стимулација за легализацију породичних стамбених објеката, уз задржавање већ постојећих од чак 50 одсто попуста за једнократне уплате.н     


НОВЕ СТАМБЕНЕ ЗОНЕ
* КОЛИКУ територију обухватају измене ГУП?

- Нову намену добило је више од 2.000 хектара, од 70.000 хектара колико захвата Београд. ГУП доноси нове зоне социјалног и приступачног становања како би грађани могли јефтиније да дођу до стамбеног простора, измешта индустрију из центра града, уводи нове просторе и начине паркирања и доноси могућност развоја бизнис-паркова као модела пословања који препознају страни инвеститори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Branilac Zvezdarske Sume

20.12.2009. 10:35

U sklopu ovog GUP-a je planirano da se isece deo Zvezdarske Sume radi prosirenja Gradske bolnice i izgradnje komercijalnog(privatnog starackog doma) kao sto ste mozda culi.Posle nekoliko meseci borbe smo dobili potvrde od sekretarijata za zdravstvo,zastitu zivotne sredine,socijalne zastite,sekretarijata za saobracaj i na kraju nas je gradonacelnik Dragan Djilas podrzao.A sekretarijat za urbanizam nece da promeni plan bez obzira sto je ta suma najvklatitenija i sto apsolutno nema logike da se isece osim da se proda privatnim "biznismenima" sto im je izgleda i plan.Luku Beograd nije imao ko da brani,ali zato ima ko ce da brani Zvezdarsku Sumu!